Kina ne može pronaći radnika za rad u teleskopu iako je plaća 1.2 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Kina ne može pronaći radnika za rad u teleskopu iako je plaća 1.2 miliona dolara
Istraživanje svemira postaje sve unosnije na Dalekom istoku, posebno u Kini gdje je posljednjih godina nastupila prava ekspanzija.

Ipak, kineske naučno-istraživačke agencije imaju veliki problem kada je riječ o njihovom najambicioznijem projektu, jer kineska vlada ne može pronaći čovjeka koji će nadgledati svakodnevno funkcioniranje najvećeg radioteleskopa na svijetu, prenosi South China Morning Post.

Ono što je najzanimljivije u ovoj ponudi za posao jeste da je plaća nevjerovatnih 1.2 miliona dolara, a uz to zaposlenik će dobiti i besplatno mjesto stanovanja. Ipak, kineske vlasti još uvijek nisu pronašle adekvatnog zaposlenika, jer je posao vrlo zahtjevan.

Inače, riječ je o teleskopu prečnika 500 metara, poznatom po akronimu FAST, koji može primiti radiosignale iz dijelova svemira udaljenih i po 1.000 svjetlosnih godina. Upravo to čini ga vodećim instrumentom današnjice u potrazi za vanzemaljskim oblicima života.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je teško pronaći menadžera za ovaj projekt, a prvi jeste da to mora biti neko s izvanrednim znanjem, naročito o inovativnim komponentama teleskopa, koje zahtijevaju precizna testiranja i kalibraciju. Pritom, kandidat mora imati 20 godina iskustva, od čega i vodeću ulogu na nekom većem projektu radioteleskopa, kao i zvanje profesora na nekom uglednom institutu ili univerzitetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije