Kažu da nas truje u Nutelli: Sve što trebate znati o palminom ulju
Najveći proizvođači plaminog ulja danas su Indonezija i Malezija.
Palmino ulje se dobija cijeđenjem crveno-žutih plodova palmi uljarica. Ova vrsta palme porijeklom je s afričkog kontinenta, ali danas se uzgaja pretežno u jugoistočnoj Aziji, odnosno Indonezijii i Maleziji.
Palmino ulje je crvenkaste boje, zbog visoke količine beta karotena. Obiluje vitaminima A i E, kao i visokim procentom nezasićenih masnih kiselina.
U jugoistočnoj Aziji palmino ulje se svakodnevno koristi u ishrani, a lokalnom stanovništvu u Sjevernoj Sumatri rad na plaminim plantažama jedan je od izvora prihoda.
Zbog sve veće komercijalne potražnje palminog ulja, u Indoneziji i Maleziji se svake godine uništavaju sve veće površine kišnih šuma. Takav potez farmera ugrožava mnogo biljnih i životinjskih vrsta, a pojedine vrste, kao što je orangutan, dovedene su gotovo do istrebljenja.
Zbog ovih činjenica, plantaže palmi i korištenje palminog ulja nailazi na oštru kritiku ljubitelja i čuvara prirode.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.