'Kameni portret' Novaka Đokovića krasi djeda Isakovu terasu

Anadolija
 'Kameni portret' Novaka Đokovića krasi djeda Isakovu terasu
Novosađanin Isak Građin napravio je svojevrsni „kameni portret“ tenisera Novaka Đokovića.

Portet veličine dva puta dva metra sastavljen je od blizu 18.000 kamenčića koje je ovaj penzioner brižljivo vadio iz šljunka po boji i sortirao kako bi što vjerodostojnije prikazao lik svjetskog tenisa.

Stvaranje ovog umjetničkog djela trajalo je četiri mjeseca i tempirano je uoči Olimpijskih igara u Riju, gdje je u konkurenciji tenisera Novak slovio za najozbiljnijeg favorita za osvajanje zlatne medalje.

Međutim, njegovo ispadanje u prvom kolu od Argentinca Huana Martina Del Potra nije obeshrabrilo djeda Isaka, već je portret svog omiljenog tenisera nadogradio i porukom: „Let's go Novak! Keep Fighting“.

Sada u njegovoj kući u novosadskom naselju Adice ovaj veliki umjetnički kameni prikaz najboljeg tenisera čeka priliku da bude uručen onome kome je i namjenjen – Novaku Đokoviću. Do tada, komšije i prijatelji dolaze na Adice „da se fotografišu sa Noletom“.

Kada je završio svoj rad dobio je i gratis uramljivanje, pa mozaik sada, potpuno opremljen teži blizu 100 kg i za njegovo premještanje i manevrisanje potrebno je četiri čovjeka, teniskim rječnikom rečeno – dva muška dubla.

Djed Isak ponosan je na svoj trud, a jedina želja mu je da ga pokloni onome čiji je lik i predstavio u kamenom mozaiku, jer nije namjeravao da ga proda, niti da ga zadrži u vlasništvu. On ističe da bi volio kada bi njegov rad bio u Novakovoj teniskoj akademiji ili prodat na humanitarnoj akuciji, a da se novac potroši za potrebe Đokovićeve fondacije.

Ovo nije prvi neobični autorski rad Isaka Građina, jer je prije nekoliko godina napravio umjetnički rad od 10.000 dugmadi koju je povodom povratničke turneje „Bijelog dugmeta“, kao fan te grupe, uručio Goranu Bregoviću. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije