Test / Kako znati da imate posla sa sociopatom: Obratite pažnju na ove znakove

10. 10. 2020. u 14:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 156

Kad nas neko zaista jako povrijedi, skloni smo da ga nazovemo psihopatom ili sociopatom, misleći pritom na osobu koja se ponaša prilično jezivo i čudno i nema ni mrvicu empatije.

Ono što je zajedničko i jednim i drugim je manjak empatije, nepridržavanje pravila, nepoštovanje drugih, potencijalna agresivnost i manjak odgovornosti – nikad se ni za šta ne osjećaju odgovornim i za sve krive druge.

“Sociopate su okorjeli lažljivci, ne znaju razliku između dobrog i lošeg i arogantni su”,objašnjava psihijatar sa Univerziteta Ajova Donald V. Blek. Psihopate takođe imaju ove karakteristike, a uz to su i vrlo egocentrični i emocionalno plitki.

Da biste shvatili da li imate posla sa ovakvom osobom, obratite pažnju na ove znakove. Ovo su sigurni znaci da je osoba u vašem okruženje sociopata:

1. Ne mare za vaše emocije

Sociopate ne razumiju vaša osjećanja i nisu u mogućnosti da osjete empatiju. Ovakve osobe ne pokazuju gotovo nikakvu reakciju na mnoge situacije koje bi kod većine drugih ljudi izazvale određenu reakciju. Ovo je prvi, ali i najočigledniji znak da imate posla sa sociopatom, ali se ovaj znak ne javlja na samom početku poznanstva. Mnoge sociopate su spretne u manipulisanju ljudima, pa će vas na početku druženja obasipati pažnjom i biće vam nakloni, dok će svoje pravo lice kasnije pokazati, piše Blic.rs.

2. Imaju česte promjene raspoloženja

Sociopate su sklone čestim promnenama raspoloženja. Oni vole da imaju potpunu kontrolu nad svim situacijama i često se dešava da “puknu” onda kada nešto nije po njihovom ili ugrožava njihov osjećaj kontrole. Ako primijetite da osoba često bez pravog razloga postaje bijesna, to može ukazivati da je riječ o sociopati.

3. Nikome ne otkrivaju detalje svog života

Po pravilu, sociopati prije ili kasnije unište svaki odnos koji izgrade, a imaju vrlo malo bliskih prijatelja. To je u velikoj mjeri posljedica činjenice da vrlo agresivno čuvaju svoj privatni život. Ako osobu naljute pitanja o porodici, drugim prijateljima, partneru ili nekim detaljima života, najvjerovatnije se radi o sociopati.

4. Na prvu loptu djeluju šarmantno

Sociopate, na prvi pogled, ništa ne odaje. Pri prvom susretu mogu djelovati kao vrlo šarmantne i prijateljski nastrojene osobe. U prvi mah će vam upućivati komplimente, šaliti se i biti odlično raspoloženi. Ovakvim ponašanjem, sociopata, pokušava da preuzme kontrolu i manipuliše.

Ako je na početku veze partner bio šarmantan, ali se brzo pretvorio u hladnu i neemotivnu osobu, ovo je vrlo jasan znak da imate posla sa sociopatom.

5. Često se služe lažima

Sociopati su skloni narcizmu i često su patološki lažovi. Uradiće sve samo kako bi mogli da vas drže pod kontrolom i kako biste radili ono što oni smatraju ispravnim.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA