Kako su psi u Zagrebu predosjetili zemljotres i upozoravali vlasnike

Radiosarajevo.ba
Kako su psi u Zagrebu predosjetili zemljotres i upozoravali vlasnike
Foto: Afekt.cc / Zemljotres u Zagrebu

Zagrepčani su u Facebook grupi „Zakaj volim pese“ opisali kako su im se ljubimci ponašali prije snažnog zemljotresa, koji je ovaj grad pogodio u nedjelju ujutro. Taj dan zabilježeno je još oko 30 manjih.

Neki psi su vlasnike budili nekoliko minuta prije potresa, lajanjem, cviljenjem, uskakanjem u krevet, grebanjem... A mnoge životinje osjetile su da će potres biti i dan ranije, no vlasnici su to tek kasnije shvatili, piše 24sata.hr.

Jedna starija kujica je danima prije zemljotersa bila neobično nemirna, nije dobro jela, a večer prije svako malo je tražila od vlasnika da je puste van. Tada bi stajala na dvorištu i samo promatrala.

Pogledajte šta je zabilježeno nakon snažnog potresa u Zagrebu

Velika materijalna šteta

Ovo su njihova iskustva o promjenama u ponašanju kod ljubimaca prije potresa:

„I sad recite da pas nije najbolji prijatelj na svijetu. Probudio nas je u 6.20 urlajući i lupajući šapicama po nama. Ljubav naša velika“.

„Moja ga je najavila, u 6.15 je počela cviljeti i grebati po vratima, a i onaj drugi je najavila, panično je stala pred balkonska vrata i htjela u dvorište. Taman sam primila za kvaku da ju pustim kad je počelo trest... sad spava... nadam se da to znači da i mi možemo biti mirni“.

„Moj je još dan prije bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga“.

„Moja je trčala po sobi i lajala kao luda par minuta prije potresa. Probudila me pa sam lakše izletjela iz kreveta“.

„Moja pesica nikad ne traži piškiti u pol 5 ujutro, naravno pustila sam ju na dvorište misleći da ima probavne smetnje. Kad smo se vratile stalno mi lizala ruke i bila je čudno nemirna. Ni na kraj pameti mi nije bio potres“.

„Moj ima zabranu ulaska u moju sobu, a probudilo me kako pored kreveta mi tiho cvili... Hvala mu što mi je dao do znanja da se nešto događa“.

„Smirit ga nisam mogla, to je lajanje, cviljenje, ljutnja teška bila... I hoće van i izvedem ga i on laje i laje u nebo gleda“.

„Moja Medy se nekoliko sekunda prije prvog počela vratiti u krug“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije