Kako su nastale plavuše: Sve se desilo prije 11.000 godina, a krivi su muškarci

Radiosarajevo.ba
Kako su nastale plavuše: Sve se desilo prije 11.000 godina, a krivi su muškarci

Istraživači s Univerziteta St. Andrews u Velikoj Britaniji tvrde da su se svijetla kosa i plave oči kod manjeg broja žena sa sjevera Europe pojavile potkraj ledenog doba. Svoja zapažanja i razmišljanja objavili su u časopisu Evolution and Human Behaviour. 

U posebnom istraživanju tri su se japanska univerziteta pozabavila ovom tematikom. Analizirali su sjevernoeuropske gene pa došli do zaključka da se genetska mutacija, koja je rezultirala plavom kosom, dogodila prije otprilike 11.000 godina.

Muškarci su, kažu, zbog nestašice hrane bili prisiljeni odlaziti u rizične i fizički zahtjevne lovačke ekspedicije kako bi pronašli plijen, a to su u to doba bili mamuti, bizoni i sobovi.

Veliki broj muškaraca iz lova se nikada nije vratio, a žene koje su preživjele, imale su na izbor puno manji broj potencijalnih kandidata za razmnožavanje. 

Momci koji su se iz lova vratili postali su vrlo traženi i poželjni među ženama. 

"Kada se pojedinac suoči s potencijalnim partnerima podjednake vrijednosti, nastojat će odabrati onoga koji na neki način odudara od mase. Zbog nagle promjene u odnosu muškaraca i žena, nastala je plava kosa, kao genetska potreba", pojasnili su u svojoj studiji i dodali kako su do tada svi imali smeđu kosu i smeđe oči..

Muškarce su više privlačile žene plave kose, plavih očiju i svijetlih obrva. Kako je vrijeme prolazilo, to područje Europe naseljavalo je sve više plavokosih i plavookih ljudi. 

"Svjetlije nijanse plave kose evoluirale su kao odgovor na nestašicu hrane u sjevernoeuropskim područjima gdje žene nisu mogle sakupljati hranu za sebe i stoga su se potpuno oslanjale na muške lovce", rekao je Peter Frost, vodeći autor studije i antropolog iz Kanade.  

Danas u Europi postoji više od sedam različitih nijansi plave kose

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije