Kako promijeniti prehrambene navike psa

Radiosarajevo.ba
Kako promijeniti prehrambene navike psa

Taman ste isplanirali da sa vašim psom odete na putovanje ili godišnji odmor i odlučili ste da bi tih sedam dana vaš pas mogao da jede dehidriranu hranu, budući da vam je tako praktičnije. Međutim, vašem razmaženom psu ne pada na pamet ni da pogleda dehidrat, a vi baš i niste u prilici da mu posebno pripremate obroke tokom putovanja. Proces prilagodbe na novu hranu i nije baš tako lak.

Kada psu stalno dajete pileće bijelo meso ili neku sličnu poslasticu i on je svaki put sa užitkom pojede, naravno da ne možete očekivati da će mu biti drago kada mu servirate dehidriranu hranu. Očekivat će ono fino meso na koje je i navikao.

Prehrambene navike su nešto što pas usvaja već u prvih nekoliko mjeseci svog života sa vama i prilično ih je teško promijeniti. Naravno, veliki je broj pasa koji uopće nisu izbirljivi i pojest će apsolutno sve što im se servira od kuhanog mesa do najlonske kese. Međutim, tu su i ovi probirači koji će radije umrijeti od gladi nego pojesti neku drugu vrstu hrane od one na koju su navikli. Često ih njihovi vlasnici moraju doslovno moliti da pojedu komadić mesa. Takve pse je jako teško dovesti u red. Njima je hrana obično na raspolaganju tokom čitavog dana, ali će jesti tek onda kada im vlasnik ponudi neki fini zalogaj iz ruke. Naravno - tu je najveća krivica na vlasnicima koji su pse razmazili i na taj način ih doveli do toga.



Takvi psi su često mršavi, a njihovi vlasnici nesretni, jer su svjesni da pas ne jede kako treba i ne unosi sve potrebne hranjive tvari. Ti psi će jako teško prihvatiti dehidriranu hranu.

Ipak, način postoji. Prije svega, psu treba dati skuhani obrok, spremljen tako da sadrži sve potrebne sastojke. Hranu nakon jela treba staviti van dohvata psa i davati mu je u obrocima. Ovdje je ključni faktor disciplina svih ukućana. Psu se ni slučajno ne smije davati nikakva hrana između obroka. U obroke zatim treba polako početi ubacivati i hranu na koju psa želite da naviknete. Količinu postepeno povećavajte, sve dok pas ne bude jeo samo novu hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije