Kako pravilno maziti psa?

Radiosarajevo.ba
Kako pravilno maziti psa?

Danas vam donosimo sliku koja na vrlo jednostavan način prikazuje kuda je najbolje maziti psa, odnosno kuda je psima najugodnije da ga se dira.

Ukoliko se pas voli maziti i, naravno, ako ste od skrbnika psa dobili dopuštenje ili "zeleno svjetlo" da psu možete priči.

Crvenom bojom su označena područja koja obavezno izbjegavajte. Narandžasta boja su područja koja također ne bi trebali dirati psu koji nije naviknut na vas.

Plava boja označava područja koja pas može tolerirati bez da mu bude neugodno, ali najbolje bi bilo psa maziti na područjima označenim zelenom bojom.

Nakon što ste dobili dopuštenje skrbnika i par sekundi mazili psa po područjima koja su označena zelenom bojom, stanite i pričekajte. Ako nakon toga pas počne gurati glavu i trljati se od vas znači da se želi nastaviti maziti, a ako pas okrene glavu ili tijelo u drugom smjeru to znači da je - kraj. Poštujte te signale.

Naučite djecu i najmlađe pravilnom prilaženju psima tako što će te ih voditi primjerom.


Fotografija: Rea Pozitivni Trening

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije