Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime

Radiosarajevo.ba
Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime

Snijeg je napadao, temperature su se spustile dobrano ispod nule. Za neke su to zimske radosti, a za životinje koje, zahvaljujući ljudskoj nebrizi i neodgovornosti, žive na ulicama naših gradova to je najteže doba u godini.

Svi im možemo s vrlo malo truda pomoći da prežive zimske dane, a evo nekoliko uputa kako to učiniti.

1. Odškrinite vrata ulaza
Kada vidite psa ili mačku kako cvokoću ispred zgrade, sjetite se kako bi bilo da ste zaboravili ključ svog stana baš tog ledenog dana. Odškrinite vrata od ulaza i dopustite im da se bar malo zagriju.

2. Napravite im kućicu
Ako imate 'domaćeg' uličnog psa, s kojim su se već i sprijateljila djeca iz naselja, bilo bi lijepo da mu od starih dasaka, stiropora koji je odličan izolator, te sličnih jeftinih materijala napravite kućicu.

3. Stara ćebad i odjeća mogu biti spas
Stara odjeća, ćebad i sve one stvari koje godinama stoje u podrumu mogu spasiti živote životinja u vašem komšiluku. Pokupite sve te tkanine, stavite ih u natkriveni ćošak (ispod stepeništa, u uglu zgrade), a smrznute životinje će ih pronaći i biće vrlo zahvalne.

4. Nahranite ih
Ostaci hrane svakodnevno se povlače po našim kuhinjama, a uličnim psima i mačkama mogu značiti puno u vrijeme kad zbog snijega teško pronalaze hranu. Hranu im možete ostaviti pored kontejnera ili na mjestu gdje ih najčešće viđate, kako bi je lako pronašli.

5. Ne zaboravite na ptice
Plastični poklopac stare činije, tacnica ili nešto slično može biti izvor života za vrapce i golubove koji po ovom nevremenu ne mogu pronaći mrvice. Malo starog hljeba, koje zrno i biće spašene.

6. Slama u kućici
Mnogi ulični psi žive u improviziranim kućicama od kutija, starog bureta ili nečeg sličnog. Ako vidite takvo nešto, ne budite lijeni, stavite im slamu da bi im bilo toplije.

Pogledajte kako su prošle zime, nakon što je na naš grad pala ogromna količina snijega, humani građani Sarajeva brinuli o psima na ulici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije