Kako izgleda kucanje srca iznutra i šta se događa u ustima kada govorimo?

Radiosarajevo.ba
Kako izgleda kucanje srca iznutra i šta se događa u ustima kada govorimo?
Foto: Screenshot / Nova tehnologija magnetne rezonance

Istraživači s njemačkog Instituta Max Planck objavili su nekoliko snimki koje prvi put prikazuju kako biološki procesi izgledaju iznutra, prenosi Daily Mail.

Zahvaljujući novoj tehnologiji magnetne rezonance, koja stvara pokretne slike u realnom vremenu dobili smo snimke govora, pjevanja i kucanja srca, a njih je na svom YouTube kanalu Institut Max Planck.

Iz Instituta su naveli da je tehnika značajno ubrzala MRI skeniranje i omogućila do 100 sličica u sekundi. Sistem FLASH2 koji koristi matematičke procese za rekonstrukciju skeniranih sličica u pokretne slike razvio je Jens Frahm, pionir magnetne rezonance i profesor na Max Planck Institutu za biofizičku hemiju u Njemačkoj.

"Prvi put moguće je dirketno gledati zajedničke pokrete, govorne kretnje, procese gutanja ili otkucaje srca, te izvući zaključke o tome zašto koljeno boli kada se savija. Sada možemo vizualizirati procese koje do sada nismo vidjeli", rekli su sa Instituta Max Planck.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije