Tužna ispovijest: Kako četverogodišnjem djetetu reći da ste bolesni?

Radiosarajevo.ba
Tužna ispovijest: Kako četverogodišnjem djetetu reći da ste bolesni?
/ Sophie Sabbage
Prije dvije godine Sophie Sabbage osjetila je oštru bol u ramenu.

Tri sedmice kasnije saznala je da ima neizlječiv rak pluća, a njezina kćerka tada je imala samo četiri godine. Rak se kasnije proširio i na limfne čvorove, kosti i mozak.

Sophie i njezin muž su se našli pred teškom odlukom: da li i kako reći četverogodišnjoj kćeri o neizlječivoj bolesti njezine majke?

Sophiein muž John izgubio je oca kada je imao samo sedam godina. Njegov otac umro je od multiple skleroze te je John odrastao bez njega. Prisjetio se kako se to dogodilo iznenada i neočekivano – njegovi roditelji odlučili su da neće reći Johnu da mu otac umire.

Poučeni tim iskustvom, Sophie i John odlučili su da će biti iskreni prema njihovoj kćeri Gabrielli i dati joj priliku da se oprosti s mamom.

"Mama ima bolest koja se zove rak", rekla je Sophie svojoj kćeri. Malo po malo, roditelji su joj otkrivali više detalja o bolesti i o onome što može očekivati. "Mama želi provoditi što više vremena s tobom jer možda neće biti ovdje za tvoj sljedeći rođendan," rekla je svojoj kćeri.

Roditelji su htjeli da njihova kćer budu uključena u ovo putovanje, a saznanje o tome što se događa "paradoksalno, učinilo je da se Gabrielle osjeća sigurno", piše Index.

"Mama, šta se događa s nama kada umremo?", Gabrielle je počela postavljati neizbježna pitanja. "Da li našu dušu boli kada umremo?"

Njezina mama Sophie pažljivo je odgovarala na njena pitanja i tako pokušala na najbolji način objasniti smrt svojoj kćeri.

Na kraju je Sophie zaključila kako ne postoji "ispravna" odluka u ovakvim situacijama jer poznaje roditelje koji su odlučili prešutjeti smrtonosne bolesti svojoj djeci.

"Ipak, svi imamo isti cilj: minimizirati bol naše djece", zaključila je Sophie.

Deset mjeseci nakon dijagnoze, tumori koji su joj se raširili po tijelu, uklonjeni su, no ona još uvijek ima rak. Njena najveća pobjeda, kaže, je to što ona ima rak, a ne dozvoljava da rak ima nju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije