Kada vidite cijene u Crnoj Gori, Albaniji i na Kipru, bit će vam jasno i zašto su to hit destinacije

0
Radiosarajevo.ba
Kada vidite cijene u Crnoj Gori, Albaniji i na Kipru, bit će vam jasno i zašto su to hit destinacije
Foto: Facebook / Prelijepa plaža u Ksamilu kod Sarande

Sedam dana smještaja u Splitu tokom sezone doseže i preko 800 eura (1.600 KM), dok je Kipar, iako udaljeniji, 100 eura (200 KM) jeftiniji od hrvatske obale. Najjeftiniji smještaj je u Budvi koja košta 560 eura (1.100 KM), a smještaj u Albaniji je 70 eura (140 KM) skuplji.

"Zadnjih godina sve više Hrvata se odlučuje na ljetovanje izvan domovine, prilika da se upozna i doživi nešto novo", rekao je Dalibor Čanaglić iz jedne putničke agencije, piše Jutarnji.

"Najatraktivnija ovogodišnja destinacija ljetovanja u Hrvatskoj je Trogir. Uz Trogir popularan je Kvarner (Crikvenica, Selce i Krk) te Sjeverni Jadran (Zadar, Petrčane i Biograd)", dodao je Čanaglić.

Putin zaprijetio Južnoj Koreji

Putin zaprijetio Južnoj Koreji

Noćenje u hotelu s četiri zvjezdice u Splitu iznosi 187 eura (350 KM) te je u blizini plaže, trgovačkog centra i povijesnih atrakcija. Hotel nudi i prijevoz do aerodroma. Hotel iste kategorizacije u Larnaki na Cipru jeftiniji je 20 eura (40 KM) od onoga u Splitu, a nudi bazen, pogled na more te poslužuju domaću i međunarodnu hranu. Objekt je u blizini dvorca i luke Pafos te hotel, kao i onaj u Splitu, nudi prijevoz do aerodroma.

Budva nudi noćenje u hotelu s četiri zvjezdice za 108 eura (200 KM). U blizini hotela su dvije plaže, a centar grada je udaljen tri kilometra. Ksamil, grad u Albaniji nudi noćenje u hotel istog ranga za 100 eura (190 KM). Dvije plaže su mu u blizini, u kompleksu hotela uključen je i bazen. U blizini hotela je Nacionalni park Butrint. Niti jedan od ova dva hotela ne nudi prijevoz do aerodroma.

Pogledajte cijene iz fast fooda iz 2020. - svi su drastično skuplji, ali jedan je baš pretjerao

Pogledajte cijene iz fast fooda iz 2020. - svi su drastično skuplji, ali jedan je baš pretjerao

"Računajući da aranžmani na Mediteranu uključuju direktan let, smještaj i transfer od zračne luke do hotela, većina destinacija je jeftinija od Jadrana. Cijene za Grčku se u špici sezone kreću od 750-800 € (1.500 - 1.600 KM) po osobi pa na više (ovisno o kategoriji hotela i usluzi); Španija – Costa Brava od 800 € (1.600 KM) po osobi, Turska od 1000 € (2.000 KM, ali njihovi hoteli su svi all inclusive), Hurgada od 700 € (1.400 KM) po osobi (također sve all inclusive)", komentirao je Čanaglić.

Ljetovanje u Hrvatskoj trebala bi biti prva opcija zbog čistog mora, bogate kulture i ukusne hrane. S obzirom na rast cijena smještaja, hrane i pića, mnogima je teško priuštiti si ljetovanje na našoj obali. Boravak i putovanje u druge države u nekim slučajevima očito ispada jeftinije nego li ljetovanje u Hrvatskoj.

Ksamil
Facebook: Ksamil

Usporedbe cijena

Split: Najčešća cijena hotela u Splitu proteže se između 200 do 300 eura noćenje. Najskuplji smještaj prelazi 400 eura pa čak i 500, a najjeftiniji od 130 do 200 eura. Ostali troškovi nisu uračunati.

Kipar: Najčešća cijena noćenja u hotelu na Cipru je između 100 do 200 eura. Skuplji hoteli su od 220 do 350 eura, a najjeftiniji smještaj kreće od 60 eura.

Budva: To je najjeftinija destinacija za smještaj, nudi hotele između 100 do 190 eura. Najskuplji smještaji su u rasponu od 200 do 400, a najjeftiniji kreću od 75 eura.

Albanija: Noćenje varira između 70 i 150 eura. Skuplji hoteli doseže do 200 eura po noćenju, a najjeftiniji se kreće od 45 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije