Jonathan Jacob Meijer: Kako je Netflix razotkrio 'serijskog donatora' sperme

0
Radiosarajevo.ba
Jonathan Jacob Meijer: Kako je Netflix razotkrio 'serijskog donatora' sperme
Foto: Screenshot Youtube / Postao "ovisnik" o doniranju sperme

Netflix ima novi hit dokumentarac pod nazivom "Čovjek sa 1000 djece". Radi se o Holanđaninu Jonathanu Jacobu Meijeru, koji je donirao spermu, a u dokumentarcu su intervjuirane mnoge žene i parovi koje je Meijer prevario. On je budućim roditeljima govorio da je donirao spermu samo nekoliko puta, dok se pretpostavlja da je to učinio čak 1000 puta.

Problemi su počeli kada su roditelji diljem Holandije primijetili da djeca koju su dobili putem umjetne oplodnje s Meijerovom spermom izgledaju slično. Meijer je donirao spermu ne samo u Nizozemskoj, već i širom svijeta, a vjeruje se da je biološki otac hiljadama djece. Zovu ga "serijski donator sperme".

Međutim, 42-godišnji nizozemski YouTuber izrazio je razočaranje zbog serije, tvrdeći da je pogrešno prikazala njegove namjere kao donatora za mnoge porodice te da je stvarna brojka puno manja. Prvotno je tvrdio da je donirao spermu oko 250 puta, dok je kasnije spomenuo brojku od 500.

Motaz Azaiza dolazi u Sarajevo

Motaz Azaiza dolazi u Sarajevo

"Pretpostavke o 1000 su smiješne. Razočaran sam opsesijom brojevima. Postao sam donator ne zbog brojeva već iz ljubavi i kako bih pomogao roditeljima da ostvare svoj san", izjavio je Meijer.

Za Independent je izjavio da je postao "ovisnik" o doniranju sperme. "Ponekad bih pomislio da je to puno djece i da bih možda trebao stati, ali onda bih dobio novu poruku i bilo bi mi teško reći ne", dodao je. Meijer smatra da je serija rezultat selektivnog odabira nezadovoljnih porodica.

Iako Netflix još nije odgovorio na Meijerove tvrdnje, izvršna producentica dokumentarca Natalie Hill komentirala je situaciju. "Provela sam posljednje četiri godine razgovarajući s porodicama koje je Jonathanovim lažima pogodio. Lično sam razgovarala s 45 ili 50 porodica", izjavila je za BBC.

Meijeru je zabranjeno doniranje sperme u Holandiji, a ako to učini, za svaku donaciju će morati platiti kaznu od 100.000 dolara. U nastvaku teksta pogledajte Netflixov oficijalni trailer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije