Jeste li ikada željeli postati influencer? Postoji univerzitet koji će vas naučiti kako to postići

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada željeli postati influencer? Postoji univerzitet koji će vas naučiti kako to postići
Foto: Pexels / Influencer marketing / Ilustracija

Počevši od iduće godine, Tehničko sveučilište jugoistočne regije (SETU) u Carlowu, Irskoj, ponudit će da studentima mogućnost diplomiranja u oblasti influence marketinga.

Bachelor of Arts diploma sveučilišta u stvaranju sadržaja na društvenim medijima pružit će studentima sveobuhvatan uvid u unosno zanimanje koje se temelji na influencer marketingu.

Jedinice kursa uključivat će upravljanje krizama, odnose s javnošću, studije o poznatim osobama, socijalnu psihologiju te uređivanje video i audio materijala.

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

Iako su kratki tečajevi u ekonomiji influencera već bili ponuđeni ranije, Irene McCormick, viša predavačica na SETU-u, koja je suosnivačica ovog programa, rekla je The Washington Postu da je sveučilište vjerojatno prvo na svijetu koje nudi diplomu u ovoj profesiji.

Do neke mjere, diploma influencera na SETU-u nudi slične kurseve kao i diploma iz digitalnog marketinga.

"To nije suviše različito od drugih aspekata medijskog pejzaža, a mi već desetljećima nudimo diplome u oblasti medija, tako da naše osoblje ima veliko iskustvo", rekla je McCormick.

Ideja za jedinstvenu ponudu ovog studijskog programa nastala je kada je McCormick saznala od svoje kćerke da je jedna od novih studenata na SETU-u, Lauren Whelan, "velika TikTok zvijezda s globalnim pratiteljstvom".

Reakcija njene kćerke na prisustvo Laurenu Whelan na SETU-u natjerala je McCormick da shvati koliko influenceri imaju jak utjecaj na mlađe generacije.

McCormick je objasnila da je to prvobitno dovelo do stvaranja ljetnog programa za tinejdžere koji su zainteresirani za učenje kako postati influenceri na društvenim mrežama.

Program je pozvao TikTok zvijezde i medijske teoretičare da podučavaju studente kako izgraditi svoj osobni brend.

Nakon toga, McCormick je rekla da "prodaja diplome nije bila težak zadatak".

"Znali smo da postoji prostor i potreba za ovim, samo smo trebali razviti program u diplomski studij i dobiti potvrdu", dodala je.

Stručnjaci su istakli da je potražnja među mladima za profesijama izvan tradicionalnog 9-5 radnog vremena porasla od pandemije.

"Sada, više nego ikada, svako želi zadržati barem neki stepen kontrole nad svojim životom. A karijera influencera obećava neovisnu poduzetničku karijeru", rekla je Brooke Erin Duffy, profesorica komunikacija na Sveučilištu Cornell. "Svi žele raditi na daljinu. Svi žele postaviti svoj vlastiti raspored."

Slijedeće godine, SETU će upisati 40 studenata u prvi razred ovog studijskog programa, ali McCormick još uvijek nije sigurna koliko će ih se prijaviti.

Ako je preveliki broj prijava za ljetne programe pokazatelj, rekla je, mogli bi morati odbiti mnoge nadajuće influencere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije