Jeste li ikada čuli kako Stephen Hawking govori bez kompjutera? Ovako je njegov glas zvučao

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikada čuli kako Stephen Hawking govori bez kompjutera? Ovako je njegov glas zvučao
Foto: Printscreen / Stephen Hawking

Nevjerovatni snimci Stephena Hawkinga kako govori bez svog govornog sintetizatora ponovno su se pojavili.

Nakon što je teoretskom fizičaru, kozmologu i autoru dijagnosticiran sporoprogresivnim oblik bolesti motornih neurona, postepeno je počeo gubiti sposobnost kretanja i na kraju izgubio sposobnost govora.

Hawking je dijagnosticirana bolest motornih neurona (MND) 1963. godine, a ona utiče na mozak i živce i na kraju dovodi do smrti.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Uprkos svojoj dijagnozi, Hawking koji je preminuo 2018. godine u dobi od 76 godina, nastavio je svoj pionirski rad u području teorijske fizike, posebno u vezi s crnim rupama.

Nažalost, njegova MND polako je počela uticati na njegov govor, uzrokujući mu zamuckivanje, i do kraja 1970-ih morao je imati nekoga bliskog koji mu pomaže interpretirati šta govori.

Porodica Stephena Hawkinga donirala njegov respirator britanskoj bolnici

Porodica Stephena Hawkinga donirala njegov respirator britanskoj bolnici

1985 . godine dobio je upalu pluća i morao je podvrgnuti traheotomiji kako bi spasio život, ali to je pokrenulo njegovo korištenje govornog sintetizatora - konkretno DECtalk govornog sintetizatora - kako bi komunicirao.

DECtalk je tehnologija koja pretvara tekst u govor i razvijena je od strane Digital Equipment Corporation 1983. godine. Hawking je dobio prilagođenu verziju.

Mnogi ljudi pamte Hawkingov glas kao sintetiziranu verziju; međutim, snimak se ponovo pojavio na internetu na kojoj se vidi Hawking kako daje intervju "krajem 1970-ih" bez korištenja sintetizatora, već uz pomoć prevodioca.

Video prikazuje staru televizijsku emisiju u kojoj Hawking govori o teorijama crnih rupa, a njegov govor ponavlja prevoditelj - jedan od njegovih studenata u to vrijeme.

U snimku on kaže: "Ne biste vidjeli ništa posebno ako biste prošli kroz crnu rup. Jednom kad pređete određenu kritičnu tačku, tada više nikada ne biste mogli vratiti, bez obzira koliko raketa koristili".

Jedan YouTuber je komentarisao: "Tijelo Stephena Hawkinga može biti kavez, ali njegov mozak nije bio. Bio je u mogućnosti uticati ne samo na druge ljude, već i mene, svojim čistim intelektom, i čak njegova ograničenja nisu ga zaustavila. Apolutna legenda".

"Bilo je lijepo konačno ga čuti kako govori", dodao je drugi.

Treći je napisao: "Čak i s ovim čovjekovim sve slabijim govorom i titlovima, možete nekako čuti šta govori", javlja Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije