Jeste li ikad vidjeli kako se pravi votka?

2
Radiosarajevo.ba
Jeste li ikad vidjeli kako se pravi votka?
Foto: PrtScr / TikTok / Tradicionalna vodka se pravi od krompira

Vodka ili votka je žestoko alkoholno piće, najčešće bezbojno, nastalo destilacijom žitarica ili krompira.

Naziv potiče od slavenske riječi "voda", kao deminutiv u ruskom jeziku. Pored zanemarljive količine aditiva ukusa, votka se uglavnom sastoji samo od alkohola (etanola) i vode. Količina alkohola se kreće u opsegu od 35 do 70 posto, a klasična ruska vodka ima 40 posto alkohola.

Navodno, kada je postotak alkohola manji od navedenog, ukus vodke može biti "vodenast", a veći postoci daju "žešću" vodku. Iako se vodka uglavnom pije čista, bez dodatnih sastojaka i pića, u istočnoj Evropi i skandinavskim zemljama posebno svoju popularnost duguje rastućoj upotrebi u raznim koktelima. A, na internetu su desetine miliona ljudi pregledale video koji prikazuje cijeli proces pripreme vodke od krompira - na starinski način. Naime, krompir se oguli i isjecka na krupnije komade, pa stavi u posudu s poklopcem, koja se ubaci u drugu posudu punu vode, pa se krompir kuha i zagrijava na pari.

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Kad krompir smekša, gnječi se kašikom do pirea, a zatim se u njega dodaje saharifikacioni enzim odnosno pretvoreni skrob u šećer i sve se dobro sjedini. Nalije se voda u posudu, a zatim se posuda prebacuje u bure na dalji proces. Ostavlja se da se odradi proces fermentacije na konstantnoj temperaturi 20 dana, a zatim se sklanja. Smjesa se potom promiješa i stavlja se na cijeđenje u bure. Dolijeva se malo vode i malo leda s vrha, a onda nastupa proces destilacije kap po kap. I tako još jednom dok koncentracija alkohola ne dostigne 70 posto.

"Želite reći: pire od krompira je votka?", kaže jedan od šokiran komentara, dok drugi šaljivo dodaje: "Znači tehnički...ako pojedem 20 krompira..."

Pogledajte snimak:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije