Matematička mozgalica / Jednostavan zadatak napravio pometnju, koje je rješenje tačno?

18. 11. 2021. u 18:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Znamo koliku muku znaju da nam naprave viralne internet mozgalice. Ali, dugo se nije pojavio matematički zadatak koji je većini zadao glavobolju i podjelio mišljenje ljudi, a mnoge je i zbunio prilikom rješavanja.

Na prvi pogled djeluje jednostavno, ali su mnogi koji su pokušali da ga riješe, shvatili da će prvo morati da se podsjete kako ide redoslijed matematičkih operacija.

Zadatak glasi: 60 ÷ 5 (7 – 5) = ?, a ljudi koji su pokušali da riješe ovaj zadatak, uglavnom su dobijali dva različita rješenja.

Da li znate koje rješenje je ispravno?

Ukoliko ovako postavljena zadatak unesete u kalkulator, on će prvo rešiti dijeljenje, a zatim ono što se nalazi u zagradi i prikazaće broj 24 kao rješenje.

Međutim, ukoliko ga rješavate prema onome što ste učili u školi, tj. slijeva na desno – redoslijed će izgledati ovako: 60÷5 (7–5) = 60÷5 (2) =60÷10 = 6.

Dva moguća rješenja izazvala su opštu raspravu na društvenim mrežama i dok jedni više vjeruju kalkulatoru, drugi tvrde da je šest definitivno rešenje.

U video snimku možete da pogledate objašnjenje matematičara za ovaj problem:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)