Zanimljivo / Jednostavan test koji otkriva koliko je star vaš mozak

01. 06. 2020. u 14:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Naime, godine života ne podrazumijva automatski da je i vaš mozak podjednake starosti. Može se desiti da se ta razlika nakada mjeri i u decenijama, a razlozi za to su brojni i različiti.

Međutim, jačinu i starost vašeg mozga možete utvrditi uz pomoć specijalno dizajniranog testa. Čovek po imenu John Ridley Stroop kreirao je test koji sa velikom preciznošću utvrđuje kapacitete i jačinu vaših moždanih ćelija i snagu koncentracije i memorije, piše Prva.rs.

Takozvani Stroop test funkcioniše tako što vam zadaje zadatke koji zahtijevaju koncentraciju i pozornost, a koje rješavate u nekoliko nivoa, od lakših ka težim. Svaki naredni nivo biva sve teži i vremenski dinamičniji, a na kraju testa imaćete jasnu sliku koliko je vaš mozak "u treningu".

Test je zanimljiv i veoma se brzo radi, a otkriće vam dosta o vašem senzornom opažanju, koncentraciji i brzini regovanja, kao faktorima snage i vitalnosti moždanih ćelija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA