Jedna od najhladnijih rijeka na svijetu nalazi se u BiH: Stručnjaci otkrivaju tajnu njene hladnoće

0
Radiosarajevo.ba
Jedna od najhladnijih rijeka na svijetu nalazi se u BiH: Stručnjaci otkrivaju tajnu njene hladnoće
Foto: Centar za životnu sredinu / Neretva

Neretva, poznata po svojoj hladnoći i kristalnoj ljepoti, postaje sve više podložna zagađenju zbog postupaka prerađivača koji otpadne proizvode ispuštaju direktno u njen tok.

Ekološke udruge u Hercegovini intenzivno se bore protiv ovog problema, svjesne važnosti očuvanja ove rijeke koja nosi titulu jedne od hladnijih na svijetu.

Najsjevernija tačka Neretve, poznata kao Gornja Neretva, ističe se po svojoj nevjerojatnoj hladnoći, čak i u ljetnim mjesecima kada temperatura vode može pasti i do 7 stepeni. Izvor rijeke smješten je ispod planine Jabuke, a njena jarkozelena boja dodatno naglašava njen karakter.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Unatoč svojoj boji, voda je sigurna za piće i vitalna je za energetske potrebe lokalnog stanovništva, s četiri elektrane i brane smještene uz njene obale.

Međutim, čistoća Neretve danas je ozbiljno narušena, posebno u dijelovima gdje se susreće s industrijskim otpadom.

Nedavna analiza vode pokazala je prisutnost povećanih koncentracija teških metala bakra, cinka i nikla, što je iznad standarda kvalitete okoliša za površinske vode. Ovo je alarmantan pokazatelj potrebe za hitnim djelovanjem kako bi se zaštitio ekosistem ove rijeke.

Predivna priča iz Londona: Kako je pas iz BiH spasio život svoje vlasnice?

Predivna priča iz Londona: Kako je pas iz BiH spasio život svoje vlasnice?

Svijetli primjeri iz prošlosti, poput brodogradilišta na Neretvi tokom srednjovjekovne Bosne, svjedoče o važnosti ove rijeke za regiju. Danas, turistički potencijal i bogatstvo flore i faune Neretve su ugroženi zbog zagađenja i neodgovornog postupanja s okolišem.

Neretva, dugačka 230 kilometara, predstavlja važan ekološki i kulturni resurs za Bosnu i Hercegovinu te Hrvatsku, piše Večernji.

Mnoge ekološke udruge rade na zaštiti ove rijeke i njenog okoliša, svjesne da je očuvanje Neretve ključno za buduće generacije. Uz smanjenje zagađenja i implementaciju održivih praksi, možemo osigurati trajnu zaštitu jedne od najljepših rijeka svijeta - Neretve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije