Jedan od najfascinantnijih događaja u historiji: 'Vatra je zaslijepila sve, nebo se razdvojilo'

1
Radiosarajevo.ba
Jedan od najfascinantnijih događaja u historiji: 'Vatra je zaslijepila sve, nebo se razdvojilo'
Foto: Pexels / Ilustracija/ Vatrena eksplozija

Eksplozija se čula u krugu oko 1000 kilometara, a vatrena kugla bila je široka između 50 i 100 metara. U naselju udaljenom čak 60 kilometara od siline udara popucali su prozori, a stanovnici su pričali kako ih je vrelina obarala s nogu

Prije 116 godina, 30. juna 1908. godine, misteriozna eksplozija potresla je Sibir. Riječ je o Tunguškoj eksploziji, odnosno Velikoj sibirskoj eksloziji, neobičnom događaju koji se dogodio u blizini rijeke Podkamennaya Tunguska, u središnjem Sibiru.

Ovo je priča o jednom od najfascinantnijih fenomena u historiji. Te kobne jutarnje sate, u 7:14 po lokalnom vremenu, područje Tunguzije zahvatio je nevjerojatno snažan udar koji je protresao Zemlju. Eksplozija se čula u krugu oko 1000 kilometara, a vatrena kugla bila je široka između 50 i 100 metara. U naselju udaljenom čak 60 kilometara od siline udara popucali su prozori, a stanovnici su pričali kako ih je vrelina obarala s nogu.

Skandalozno: Pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor?!

Skandalozno: Pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor?!

"Nebo se razdvojilo, a visoko iznad šume čitav sjeverni dio neba izgledao je kao da je prekriven vatrom. U tom trenutku, došlo je do velikog praska na nebu i čuo se glasan zvuk udarca. Udarac je bio praćen bukom nalik kamenju koje pada sa neba ili pucnjavi iz pušaka", ispričao je jedan svjedok, pisao je prije nekoliko godina BBC, prisjećajući se misteriozne eskplozije koja je sravnila šumu na površini većoj od 2000 četvornih kilometara.

Čak i 20 godina poslije područje je bilo razoreno. Jutarnji piše da je tako zapisao sovjetski naučnik Leonid Aleksejevič Kulik koji se 20-ak godina poslije uputio u ekspedicije kako bi istražio eksploziju. Sve je i tada bilo devastirano i spaljeno. No, nije pronašao krater čime je misterij postao još misteriozniji.

Procjenjuje se da je eksplozija imala snagu između 10 i 15 megatona TNT-a, što je ekvivalentno snazi današnjih termonuklearnih bombi. Kako navodi Britannica, to je hiljadu puta snažnije od atomske bombe bačene na Hirošimu u Japanu 6. kolovoza 1945.

Svjedoci, iako rijetki u tom zabačenom dijelu Sibira, govorili su o vatrenoj kugli na nebu koja je zaslijepila sve prisutne, a potom o silovitom udaru koji je slijedio. Sreća u nesreći bila je ta što je to područje rijetko naseljeno pa nije bilo izvještaja o ljudskim žrtvama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije