Japanski astronaut izvinio se zbog izjave da je u svemiru narastao 9 centimetara

Radiosarajevo.ba
Japanski astronaut izvinio se zbog izjave da je u svemiru narastao 9 centimetara
Foto: EPA / Norishige Kanai
Japanski astronaut Norishige Kanai, koji je u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), izvinio se zbog toga što je kazao da je narastao devet centimetara u svemiru i izrazio je zabrinutost hoće li biti siguran na povratku na Zemlju.

Većina astronauta "naraste" tokom dužih boravaka u svemiru zbog toga što se njihova kičma rastegne zbog pomanjkanja gravitacijskih sila no radi se o najviše nekoliko centimetara i po povratku na Zemlju stvari se vrate na normalu.

Kanai, star 41 godinu, prošlog je mjeseca otišao na ISS na šest mjeseci i u ponedjeljak je na Twitteru kazao kako ima "veliku objavu".

"Izmjerena mi je visina u svemiru i nekako sam narastao devet centimetara! U samo tri sedmice doista sam se istegnuo. To je nešto što nisam vidio od srednje škole. Zbog toga sam pomalo zabrinut hoću li se moći smjestiti u sjedalo na Sojuzu pri povratku", napisao je.

Dan kasnije priznao je da se sam mjerio i izvinio se nakon što je njegov zapovjednik na ISS-u doveo u pitanje to mjerenje. Objavio je da je samo dva centimetra viši u odnosu na mjerenja na Zemlji.

"Čini se da je to pogrešno mjerenje postalo velika stvar pa se moram ispričati za tu groznu lažnu vijest. Čini se da ću stati u Sojuz, pa mi je laknulo", objasnio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije