Svijet / Jako se bojite pauka? Postoji način kako se riješiti te fobije

05. 01. 2020. u 18:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Tim naučnika sa Univerziteta u Amsterdamu pronašao je 45 dobrovoljaca koji se pauka užasavaju.

Svaki od njih bio je izložen nakratko tarantuli, a nakon toga su im dali dozu propranolola, beta-blokator koji se koristi za liječenje srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Uslijedilo je čudo, kod svakoga od dobrovoljaca strah se drastično smanjio, a taj učinak je trajao godinu dana - kod pojave sjećanja na pauka aktivirala se amnezija.

Začetnik te teorije je neurolog dr. Joseph LeDoux koji je još prije gotovo 20 godina tvrdio kako se davanjem ovakve vrste lijekova nastupa amnezija nakon što se aktivira neugodna memorija. Do sada je ova metoda bila isprobavana samo na životinjama.

Holandski naučnici vjeruju kako će dovesti do novih načina liječenja, odnosno brisanja traumatičnih sjećanja i osjećaja straha zbog nekih stvari iz memorije, prenosi Daily Mail.

Savjeti kako držati pauke što dalje od kreveta:

- Redovno mijenjajte posteljinu jer je to jedan od najjednostavnijih načina da bube držite što dalje od kreveta. Naime, pauke mogu privući masnoće s vašeg tijela, kosa, komadići kože...

- Ne držite kutije ili druge stvari ispod kreveta. Tako omogućavate paucima da pronađu zgodno mjesto za izradu svog doma i razmnožavanje. Najbolje je da pod krevetom nemate ništa i da ga redovno čistite.

- Raspršite eterično ulje po posteljini jer određeni mirisi odbijaju pauke. Za to su odlična ova ulja - od naranče, metvice, limuna i lavande. Stavite nekoliko kapi ulja u bočicu sa sprejem, ulijte malo vode, dobro protresite i pošpricajte.

- Malo odmaknite krevet od zida kako pauci ne bi, dok hodaju po zidu, skrenuli na krevet i nastavili šetati po vama. Pazite i da noćni ormarić ili drugi namještaj nije tik do kreveta.

- Redovito čistite svjetiljke i ventilatore u spavaćoj sobi, posebno lampu iznad kreveta jer se iz nje lagano po svojoj niti može spustiti do vas.

 

NEMA KOMENTARA