Izumljena sprava koja za samo 20 minuta ubije bakterije u vodi

Radiosarajevo.ba
Izumljena sprava koja za samo 20 minuta ubije bakterije u vodi
/ University of Stanford
Naučnici su razvili malenu spravu veličine poštanske marke koja je sposobna eliminirati čak 99,99 posto bakterija u vodi u samo 20 minuta.

Podsjetimo, ako vodu izložimo Sunčevoj svjetlosti, navedenu je moguće dekontaminirati bez ikakvih pomagala, zato što ultraljubičasto zračenje efikasno ubija bakterije. Međutim, takav tip dekontaminacije traje minimalno 48 sati, pa su naučnici novom spravom nastojali obuhvatiti širi spektar Sunčevog zračenja u svrhu ubrzanja samog postupka.

„Naša sprava izgledom podsjeća na mali komadić crnog stakla. Navedeno jednostavno ubacimo u vodu i sve izložimo Sunčevoj svjetlosti, i Sunce obavi cijeli posao“, otkrio je voditelj istraživanja Chong Liu.

Sama sprava pritom je orijentirana na vidljivi dio spektra, a ne samo na UV zrake, koji sadržava najveći dio Sunčeve energije, s udjelom od oko 50 posto, a što je značajno više u odnosu na 4 postoultraljubičastih zraka.

Vidljiva svjetlost potom privlači elektrone u napravi, i to u površinskom dijelu presvučenom molibden disulfidom, a što ima za posljedicu početak hemijske reakcije u vodi i nastanak hemijskih spojeva koji kreću u proces dezinfekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije