Izabrano 16 finalista za panda ambasadore

Radiosarajevo.ba
Izabrano 16 finalista za panda ambasadore

Centar za odgoj pandi u centralnokineskom gradu Chengduu objavio je fotografiju beba rođenih izmedu jula i septembra ove godine te najavio imena 16 finalista za "pambasadore" (panda ambasadore). Radi se o učesnicima zanimljivog globalnog projekta širenja svijesti o pandama, u kojem je učestvovalo na hiljade takmičara iz cijelog svijeta.

Na grupnoj fotografiji centra nalazi se sedam beba pandi - četiri mužjaka i tri ženke, koje će biti "štićenice" pambasadora.

Najstariji je Oreo (grč. divan), rođen na dan otvaranja Olimpijade u Londonu, a kome je "kuma" bila Rebecca Revich, 29-godišnja pravnica iz Los Angelesa i jedna od finalistkinja konkursa za pambasadore.

Ukupno 255 hiljada korisnika Facebooka učestvovalo je u prvom kolu konkursa tokom kojeg su morali da dokažu svoju ljubav i znanja o pandama i njihovom uzgoju.

Polufinalna takmičenja održana su u SAD, Velikoj Britaniji, Singapuru i Kini, a iz svakog ovog regiona izabrano je po četvero finalista koji su doputovali u Chengdu gdje će boraviti do 16. novembra, kada će se konačno izabrati tri pobjednika.

Svih 16 finalista imat će priliku da rade sa pandama i učestvuju u programu koji ih priprema za povratak u prirodu. Bit će upoznati i sa prirodnim staništima pandi kako bi proširili svoja znanja o ovim ugroženim životinjama.


Oreo

Da bi se našli među troje pobjednika, takmičari će morati da, pored rada sa pandama, pokažu sposobnost širenja poruke o zaštiti pandi i senzibiliranja javnosti.

"Moj životni san je da brinem o pandama", kaže Li Lin Chang, finalistkinja iz Singapura, dodajući da bi joj titula pambasadora pomogla da i sama "doprinese zaštiti ovih divnih životinja".

Pambasadori će godinu dana raditi na promoviranju Fonda za reintegraciju pandi. Putovat će po svijetu i posjećivati pande u raznim zemljama, podižući svijest o njihovoj ugroženosti u lokalnim sredinama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije