Italijani žele da njihova tradicionalna espresso kafa bude zaštićena UNESCO-m

Anadolija
Italijani žele da njihova tradicionalna espresso kafa bude zaštićena UNESCO-m
Foto: Pixabay / Ilustracija

Italijani traže da njihova tradicionalna espresso kafa bude uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene baštine.

Italijanska vlada je podnijela zahtjev da se tradicionalna italijanska espresso kafa nađe na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Nakon što je UNESCO 2017. godine prepoznao kulturni značaj napuljske proizvodnje pizze, Italijani ovaj put smatraju da i espresso kafa zaslužuje da se nađe na listi zbog posebnog načina pripremanja i ispijanja ovog napitka.

Konzorcij za zaštitu tradicionalne italijanske espresso kafe je saopćio da je ovo dobar način da se dugoročno sačuva "originalnost italijanske kafe“.

"Svi znamo koliko je Italijanima u zemlji važna kafa, ali i Italijanima u svijetu kao i mnogim ljudima u drugim zemljama. Mnogima je ispijanje kafe postao svakodnevni ritual i povod za susret i razgovor", kazali su iz Konzorcija.

Italijani danas piju više kafe nego ikada prije - godišnja potrošnja kafe po stanovniku je porasla za 5,3 posto u 2018. godini, na 5,9 kilograma. Prema nezvaničnim podacima, oko 95 posto Italijana pije kafu svaki dan.

Ipak, Finska, a ne Italija, je zemlja koja trenutno drži evropski rekord po ukupnoj potrošnji kafe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije