Progovorile / Ispovijest posluge na jahtama bogataša: Na nogama sam bila i po 25 sati

27. 12. 2017. u 11:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 30

Bethany Silcox i Sarah Begbie godinama su radile kao dio posluge na jahtama bogataša.

Silcox je tako posluživala poslovne ljude i članove kraljevskih porodica, s tim da je najam jedne od jahti na kojima je radila sedmično koštao i milion dolara, piše Daily Mail.

Druženje s bogatima i slavnima, putovanja na egzotične lokacije ili napojnice od 4 hiljade eura, sve je to bio dio njihovog posla. No kako djevojke tvrde, ispod te glamurozne površine krije se i mnogo toga negativnog, kao što je rad od 18 sati dnevno, zahtjevni gosti te mjeseci provedeni daleko od kuće.

Ove dvije djevojke imale su iz prve ruke priliku vidjeti kako žive bogati ljudi

Sarah se na ovaj posao odlučila 2014. godine kada joj je dečko koji je radio na jahti Trinity rekao da njegova kompanija traži radnike. Sljedećih godinu i pol dana Sarah je provela ploveći na luksuznom brodu i posjetila zemlje kao što su Tajland, Indonezija, Tajland, Malezija, Singapur. 

"Kuhar je na brodu spremao hranu i za goste i za članove posade, a hrana je bila na najvišem nivou. Jednom sam imala priliku isprobati japansku Kobe govedinu koja košta 11 hiljada dolara", ispričala je Sarah.

Posao nije završavao ni nakon ponoći jer je onda gostima morala osigurati noćne zalogaje, kao što su sladoled, kolači ili sendviči. Iako je kasno išla spavati, rano se budila.

"Na nogama sam bila od 6 ujutro, pa sljedećih 16 do 18 sati s tim da bih tokom dana jedva sjela na dvije minute. Ako i toliko", tvrdi Sarah.

Prostor u kojem je spavala bio je toliko mali da se, kako je rekla, osjećala kao da je u zatvoru, to je nadoknadio pristup nekima od najnevjerovatnijih mjesta na svijetu.

Dnevni troškovi bili su minimalni jer smještaj nije plaćala, a mjesečno bi zaradila do 2.210 funti. U slobodno vrijeme živjela je gotovo kao i njeni gosti.

Uživala bi u hotelima s pet zvjezdica i jela u ponajboljim restoranima, a sve je finansirala svojim, kako kaže, teško zarađenim novcem. U cijeloj toj priči najteže se podnosi odvojenost od porodice i prijatelja pogotovo u vrijeme kad su praznici i rođendani.

 

A post shared by Sarah Begbie (@sbegbie) on

Bethany je kao dio posluge na brodu radila tri godine nakon što je završila fakultet. Smatrala je da je to odlično životno iskustvo.

"Najduže sam na nogama provela 25 sati, a kopno jednom prilikom nisam dotaknula čak 40 dana. Rijetko smo imali vremena za ručak, pa bi uglavnom nešto usput prigrizli", ispričala je Bethany koja je mjesečno zarađivala više od 3.000 funti, sa svim plaćenim troškovima, povratnom kartom za doma te sa 60 dana plaćenog godišnjeg.

"Najčudnije što sam ikad poslužila je sendvič s piletinom i čipsom", prisjetila se Bethany.

Tokom rada na jahti imala se prilike susresti s Willom Smithom, princom Albertom od Monaca te Antoniom Banderasom.

Danas radi u Londonu, a iako je mnogo toga pretrpjela, priznaje da se ponekad osjeća i pomalo usamljeno jer je ipak tri godine provela okružena mnoštvom ljudi.

NEMA KOMENTARA