Iran uhapsio osam manekenki zbog fotografija na Instagramu

Radiosarajevo.ba
Iran uhapsio osam manekenki zbog fotografija na Instagramu
Instagram / Elnaz Golrokh
Iranske vlasti su uhapsile osam manekenki zbog optužbi da su na Instagramu objavljivale neislamske fotografije.

Njihovo hapšenje dio je velike operacije Spider-2 (Pauk-2) kojom iranske vlasti kažnjavaju žene koje ne nose maramu, tj. hidžab.

Kako su naveli, ovo je samo početak, jer su identificirali 170 manekenki i modnih fotografa koji se „neislamski“ ponašaju na socijalnim mrežama. Žene su, podsjetimo, u Iranu obavezne da prekrivaju kosu u javnosti od 1979. godine.

Vlasti tvrde kako socijalne mreže predstavljaju veliku prijetnju moralu i temelju porodice, te tvrde kako fotografije Iranki na Instagramu promovišu nemoral, neislamsku kulturu i promiskuitet.

Ipak, i pored hapšenja, brojne iranske instagramerke i dalje su aktivne, dok je dio njih ipak napustio ovu zemlju. Jedna od uhapšenih manekenki, Elham Arab, optužena je da promoviše zapadni nemoral. Nju su izveli na sud u ponedjeljak i natjerali je da uputi javno izvinjenje.

„Svi ljudi vole ljepotu i slavu. Žele biti viđeni, ali moraju znati da je važno koliko ću cijenu platiti time što žele biti viđeni“, poručila je Arab.

Melika Zamani, glumica i dizajnerka, također je na meti vlasti, a njen Instagram account sada izgleda ovako:

melika_azaamani_instagram.jpg - Iran uhapsio osam manekenki zbog fotografija na Instagramu

Instagram: melika_azaamani_instagram.jpg

Nedavno su iranske vlasti optužile i Kim Kardashian kako, u dosluhu s čelnicima Instagrama, radi na tome da vrbuje iransku omladinu za promociju nemorala...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije