Ima veze sa popularnom serijom: Sve više haskija završava na ulici

0
Radiosarajevo.ba
Ima veze sa popularnom serijom: Sve više haskija završava na ulici
FOTO: Pixabay / Haski

Serija “Igra prijestjola” zaludjela je planetu. Oim što su se fanovi zaljubili u glavne glumce i zmajeve, pojedini su ostali fascinirani i prelijepim psima, nalik vukovima, koji se u njoj pojavljuju.

Psi koji su zapravo “glumci” nisu sibirski haskiji već severni inuitski psi koji im veoma sliče.

Međutim, prema pisanju američkog portala The Dodofanovi ove serije poslednjih godina masovno kupuju sibirske haskije, a potom ih napuštaju.

Zbog velike popularnosti serije, objašnjavaju američke kolege, građani širom SAD poželjeli su sibirske pse u svom domu, ali nakon što bi početna fascinacija i oduševljenje splasnuli, ostavljali bi ih u prihvatilištima za nezbrinute životinje.

Od 2011. godine, otkako se serija prikazuje, podaci pokazuju da su stotine sibirskih haskija, mješanaca ove rase i drugih sibirskih pasa ostale bez doma, jer su ih vlasnici napustili. U poslednjih nekoliko godina, kako kažu, u azilima širom SAD, udvostručio se broj napuštenih pasa navedenih rasa.

"Mnogi se pitaju kako smo seriju i napuštanje pasa doveli u vezu, ali simptomatično je da se najveći broj sibirskih pasa o kojima brinemo zovu Ice, Snow, Sansa, Ghost, jasno nam je da su njihovi vlasnici ljubitelji popularne serije", objašnjavaju u jednom kalifornijskom azilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije