Ima samo 10 godina i vjerovatno je najhrabrija novinarka na svijetu

Radiosarajevo.ba
Ima samo 10 godina i vjerovatno je najhrabrija novinarka na svijetu
Janna Jihad Ayyad rođena je i odgajana u ratnoj zoni na Zapadnoj obali u Palestini.

Ima samo deset godina i vjerovatno je najhrabrija novinarka ikada. Od svoje sedme godine počela je da se bavi novinarstvom i već je izrasla u utjecajnu osobu na društvenim medijima, piše Mvslim.com.

Naoružana maminim iPhoneom ona snima ulice na Zapadnoj obali i pokazuje svijetu stvarne činjenice u konfliktu između Izraela i Palestine. Ona vjeruje da je njena dužnost da zabilježi izralesku nepravdu na okupiranoj teritoriji Palestine, jer ako neće ona - ko će? 

Kao i svaka majka, Nawal Tamimi istovremeno je uplašena i ponosna na svoju kćerku. Iako njena kćerka čini dobro, dijeli poruke, strahove, osjećaje i probleme odlaska u školu sa svijetom, vojska misli drukčije. Šansa da neko baci suzavac ili vas napadne je uvijek prisutna iza ugla, i to je zastrašujuće. 

Inspiraciju za svoje nevjerovatno hrabre aktove pronašla je u svom daidži, fotografu Nabiju Salehu koji je dokumentirao nasilje izraelskih vojnika u njenom rodnom gradu. 

Njen najveći okidač je smrt njenih rođaka, i od tog dana Janna je posvećena da pokaže svijetu da je ne može sputavati ni ratom. 

Ona u videima prenosi poruke ljudi koji su bili zarobljeni u kontrolnim punktovima, proteste i nasilje nad palestinskom djecom. 

Počela je od dokumentiranja malih protesta blizu njene kuće, ali to se proširilo i na druge konflikte van njenog sela - poput Jerusalema i Jordana.  

Janna je aktivna i na Facebooku, gdje se opisuje kao osoba koja informira. Postavlja nekoliko videa njenog učešća u demonstracijama i suočavanju s izraleksim vojnicima na arapskom i engleskom jeziku. 

Zato što ima deset godina, vjeruje da ima prednost jer vojnici hvataju "velike novinare" i uzimaju njihove kamere.

U budućnosti želi studirati novinarstvo na Harvardu i raditi za CNN ili Fox News jer "oni ne govore o Palestini, a one želi pravi izvještaje o njoj".

"Moja kamera je moj pištolj", kaže Janna. "Kamera je jača od pištolja. Mogu poslati poruku malim ljudima, a oni je mogu prenijeti dalje."

Bez sumnje, ova djevojčica je velika inspiracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije