Igre sa psom koje treba izbjegavati

Radiosarajevo.ba
Igre sa psom koje treba izbjegavati

Igra je najveća radost za vašeg psa, posebno za mlade pse. Druželjubivi psi rado će svoju energiju potrošiti igrajući se sa drugim psima, ali posebno zadovoljstvo im je kada se igraju sa svojim vlasnikom.

Jedna od omiljenih psećih igara je donošenje predmeta. Postoje psi koji će vam neumorno donositi lopticu ili neki drugi predmt, pa makar to trajalo i satima. Ipak, veliku pažnju treba obratiti na to šta se psu baca. Često se desi da vlasnik psu baca kamenje ili neke druge tvrde predmete - što nikako nije pametno.

Ukoliko se radi o manjem kamenu, postoji velika opasnost da ga pas u zaletu proguta. Drugi problem je što psi koji se igraju kamenjem vrlo brzo polome zube. Na slomljenom zubu zubna pulpa je izložena vanjskim uticajima te je bakterijama slobodan put u zubni kanal. Takav zub s vremenom može psu izazvati jaku bol i ozbiljne probleme. I bacanje oštrog štapa može imati ozbiljne posljedice. Oštri dijelovi mogu se zabiti u sluznicu usta ili jezika. Štap može i da probije nepce, a osim u usnoj šupljini, može izazvati i druge povrede.

Treba voditi računa i o odabiru loptice za bacanje. Ne smije biti premala, kako je pas ne bi progutao, a ni premekana da je ne bi odmah sažvakao i progutao. Primjera radi, teniske loptice treba izbjegavati, jer ih pas sa lakoćom iskida i lako može progutati komad gume. Šišarke, kesteni i slični okrugli predmeti te veličine vrlo lako mogu skliznuti u želudac psa. U najboljem slulaju, pas će povratiti strano tijelo, ali ukoliko dođe do crijeva - jedina opcija je operacija.

Veliki broj pasa se voli igrati otimanja i natezanja. I tu treba dobro promisliti šta odabrati kao predmet kojim ćete se natezati. Najbolje je odabrati neku od namjenski napravljenih igračaka, koje možete pronaći u svakom pet shopu. Nemojte koristiti svoju staru odjeću ili krpe, jer pas ne razlikuje staro od novog, tako da je onda pitanje vremena kada će vam stradati neki novi komad odjeće. Igre natezanja su veoma preporučljive u odgoju štenaca, jer tako kroz igru vrlo brzo savladaju komande drži i pusti.

Vodite računa da je igračka za psa tada plijen te je poželjno da on na kraju završi kod vas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije