Hrvatska: Seizmolozi tokom polufinala zabilježili podrhtavanja tla

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Seizmolozi tokom polufinala zabilježili podrhtavanja tla

Seizmologinja dr. sc. Marija Mustać iz Seizmološke službe Hrvatske i dr. sc. Iva Dasović s Geofizičkog zavoda su 12. jula provjeravale zapise seizmografa širom Hrvatske i uočile neke zanimljive signale.

Seizmološke stanice Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu su 11. jula zabilježile pojačano podrhtvanje tla s početkom u 22:20 CET i 22:37 CET – odmah nakon što je Mario Mandžukić postigao gol za vodstvo hrvatske reprezentacije, odnosno nakon što je sudac Cakir oglasio kraj utakmice kojom se Hrvatska plasirala u finale Svjetskog prvenstva, piše Jutarnji.hr.

Kako je objavljeno u saopćenju Geofizičkog odsjeka PMF-a, signal je zabilježen na nekoliko stanica koje se nalaze u blizini većih mjesta i gdje je moglo biti dovoljno ljudi koji bi mogli svojim veseljem, skakanjem, korištenjem automobila i sličnim aktivnostima, uzrokovati dovoljno jake vibracije koje bi vrlo osjetljivi seizmografi mogli osjetiti. Najjače gibanje tla zabilježeno je na seizmološkim stanicama na zagrebačkom Horvatovcu, na Puntijarki na Medvednici, u Rijeci, u Torovima na Viru, u Ričicama kraj Imotskog, u Makarskoj i na Hvaru.

Da su to stvarni zemljotresi, magnituda bi im bila vrlo malena i čovjek ih ne bi mogao osjetiti, navodi se u saopćenju.

Nešto slično zabilježeno je u Meksiku 17. jula kad je Meksiko pobijedio Njemačku 1:0. Uz saopćenje, objavljena je i slika s grafičkim prikazom podrhtavanja, objašnjenje prikaza možete pogledati na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije