Hrvatska: Afrička divlja mačka luta Turopoljem!

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Afrička divlja mačka luta Turopoljem!
Foto: Printscreen / Serval luta Turopoljem

Turopoljski lug, prostor zbog raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta zaštićen kao Natura2000 područje, posljednjih je dana postao utočište životinji koju nikako ne bismo očekivali na našem području jer ona jednostavno njemu ne pripada, piše Vgdanas.hr.

Prije nekoliko dana čitatelj iz Rakitovca ustupio je ovom portalu video snimak, kako se činilo na prvu, velike euroazijske mačke - risa. U potrazi za odgovorima što ris radi tako daleko od svog prirodnog područja, tražili su odgovore koji su iznenadili.

Na snimci koju možete pregledati nije snimljen ris već serval - afrička subsaharska divlja mačka! Serval je mačka srednje veličine koja naraste do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima.

Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10.000 dolara. A prema posljednjim informacijama to je bila i sudbina ove životinje koja danas luta šumom turopoljskog luga.

Čitatelj je za Vgdanas.hr opisao susret s ovom divljom mačkom, a kako pokazuje i video snimka, životinja ima ogrlicu.

Stručnjaci s Veterinarskog fakulteta su potvrdili da se radi o servalu, a od njih je ovaj portal neslužbeno saznao da je tokom ljeta ova životinja pobjegla vlasniku u Sloveniji gdje su je u kolovozu i snimili lovci.

Informacija o životinji proslijeđena je nadležnim službama u nadi da je vlasnik dođe potražiti. Ne prilazite joj!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije