Hotel u kojem je vrijeme stalo postoji već 1300 godina - i danas rade i imaju sjajne recenzije!

0
Radiosarajevo.ba
Hotel u kojem je vrijeme stalo postoji već 1300 godina - i danas rade i imaju sjajne recenzije!
Foto: Pinterest / Nishiyama Onsen Keiunkan hotel u Japanu

Želite odsjesti na mjestu na kojem je vrijeme praktički pa stalo? Ako da, potegnite daleko, sve do japanske prefekture Yamanashi te potražite objekt po imenu Nishiyama Onsen Keiunkan.

Tamo će vas, osim osoblja odjevenog u tradicionalnu japansku odjeću kimono, kaligrafije, starinskih japanskih svitaka i tatami poda, dočekati 1300 godina historije i tradicije.

Naime, Nishiyama Onsen Keiunkan, tradicionalno japansko konačište ili ryokan, slovi kao najstariji hotel na svijetu, izgrađen davne 705. godine.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Niknuo je u podnožju planine Akaishi, na izvorima termalne vode, a osnovao ga je Fujiwara Mahito, sin pomoćnika 38. japanskog cara Tenjia. Kroz stoljeća u njemu su odsjedali mnogi, među ostalim i aktualni japanski car Naruhito. No, 2011. godine, glas o tom ryokenu prolomio se daleko izvan granica Japana – uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji hotel na svijetu, piše Punkufer.

Od tada u njega sve češće kroče turisti iz cijelog svijeta.

Čak i unatoč tome što do njega nije nimalo jednostavno doći. Morat ćete, piše CNN, prvo proći kaos željezničke stanice Shizuoka gdje će vas brzi vlak odvesti sve do sela Minobu. Tamo će vas pokupiti shuttle autobus ryokana i voziti još kojih sat vremena, po zavojitoj cesti sve dublje u planine.

Kad vožnja napokon završi, kročit ćete u neki drugi svijet. Za početak, dobit ćete papuče. Cipele, kao i u drugim tradicionalnim japanskim konačištima, nisu dozvoljene.

Zatim ćete se smjestiti u neku od 37 soba tog tradicionalnog prenoćišta. Standardne sobe sastoje se od tri cjeline, i to dva područja za sjedenje i jedne "dnevne sobe", a stapanje s prirodom je neizbježno. Ne samo da iz soba puca pogled na okruženje, već je priroda sastavni dio samog hotela. Podovi su izrađeni od lokalnog kamena, dok su kupelji (koje su nekada bile su prirodnim špiljama) danas su izrađene od drveta.

Naime, Nishiyama Onsen Keiunkan može se pohvaliti s ukupno šest termalnih izvora, odnosno bazena – četiri vanjska i dva unutarnja. Ovi unutarnji su, prenosi CNN, dostupni samo uz prethodnu rezervaciju, zahvaljujući čemu u njima mogu uživati i osobe koje imaju tetovaže. Naime, taj medij prenosi kako većina japanskih termalnih kupališta, to jest onsena brani tetovaže zbog asocijacije na kriminalnu organizaciju yakuza.

Večera se poslužuje u privatnoj prostoriji u vrijeme koje je gost rezervirao. Riječ je o pet sljedova praćenih lokalnim vinom – od sushija i lagane juhe do dimljene ribe i grilanog mesa te hot pota. Uvijek kada je to moguće koriste se lokalni sastojci, a kamenje koje se koristi za roštilj potječe od vulkanskih stijena s planine Fuji.

Nakon večere, kada se gosti vraćaju u sobe, ne nalaze ih iste kao što su ih ostavili. Naime, dnevna soba u međuvremenu je promijenjena u spavaću sobu. Pritom se pazi na svaki detalj. Na podu su postavljeni futoni, a jastuk je pažljivo pozicioniran kako bi gost ujutro, kad otvori oči, prvo ugledao predivnu prirodu.

Hotelom do 2017. godine upravljale 52 generacije iste obitelji

Najstariji hotel na svijetu, kojim su do 2017. godine upravljale 52 generacije iste obitelji (nakon toga se, zbog nedostatka nasljednika, trebao pronaći drugačiji model upravljanja) čvrsto je predan očuvanju tradicije koja živi unutar njegovih zidova, a koja je dosad preživjela svakakve nesreće – od požara do odrona stijenja do tajfuna.

Iako imaju sve više inostranih turista, odlučni su u očuvanju svoje priče.

Za razliku od nekih drugih ryokana, koji dozvoljavaju cipele i u sobe instaliraju krevete kako bi zadovoljili prohtjeve stranih turista, Nishiyama Onsen Keiunkan ne posustaje već se prilagođava na svoj način. Naime, jednostavno su dali izraditi futone većih dimenzija. Papuče pak uopće nisu stvar pregovora.

Što se tiče cijena, gosti se mogu odlučiti za neke od pakete koje hotel nudi. Cijena jednog od preporučenih na stranici hotela za sobu koja može primiti od dvije do šest osoba jest oko 330 eura. U cijenu je uključena i yukata, ljeti pamučni kimono koji gosti nose tokom boravka u onsenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije