ISS / Historijski trenutak: Dvije žene prvi put prošetale svemirom

19. 10. 2019. u 08:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 113

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zajedno su petak izašle iz Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi obavile jedan popravak, što je u šest decenija historije istraživanja svemira prvi izlazak dvije žene u svemir.

Taj 100 posto ženski izlazak bio je planiran u martu, ali ga je NASA morala otkazati četiri dana prije roka jer nisu bila spremna svemirska odijela odgovarajućih veličina.

Izlazak u petak, koji je počeo u 13,48 po srednjoeuropskom vremenu, trajao je pet i pol sati, tokom kojeg su one zamijenile jedinicu za punjenje baterija iz 2000. koja se iz nepoznatih razloga pokvarila prošlog vikenda.

Iskusnija Christina Koch je prva izašla, polako plutajući u svom ogromnom bijelom odijelu, privezana kabelom za postaju koja se kreće brzinom od 8 km u sekundi oko Zemlje, 415 km iznad okeana.

"Idem", zatim je rekla Jessica Meir, koja je u septembru stigla na ISS, dok su unutar stanice ostali jedan Amerikanac, dvojica Rusa i jedan Talijan.

To je bio četvrti izlazak u svemir Christine Koch koja je od kontrole u Houstonu saznala da se u tom trenutku nalaze iznad Ryada, prenosi Hina.

Od 1998. i početka misije ISS-a u svemir je izvedeno 221 izlazak od kojih su u 43 sudjelovale žene astronauti. Svemir je dugo bio rezerviran za muškarce. U NASA-i su prvi astronauti bili vojni piloti, muškarci. Prva žena u svemiru je bila Ruskinja Valentine Terješkova 1963, a prva Amerikanka Sally Ride 1983.

NEMA KOMENTARA