Haljina princeze Diane prodata za više od milion dolara

0
Radiosarajevo.ba
Haljina princeze Diane prodata za više od milion dolara
Foto: Daily Mail / Haljina princeze Diane

Haljina koju je Diana, princeze od Walesa, nosila 1985. srušila je sve modne rekorde kada je u pitanju cijena koju je postigla na aukciji u Hollywoodu, 11 puta veća od procijenjene vrijednosti.

Cijena crne večernje, baršunaste haljine premašila je na licitaciji aukcijske kuće Julien's Auctions milion dolara, tj. prodata je za 1.148.080 dolara (2.052.135 KM).

Prethodno su stručnjaci procijenili da će haljina, zajedno s pripadajućom ilustracijom, postići cijenu od 100.000 dolara (178.745 KM).

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Haljina je prodata u kompletu s jastučićima za ramena, plavom balerinskom suknjom od organdija, velikom mašnom i lentom. To je haljina princeze Dijane koja je do sada postigla najveću cijenu na licitaciji ikada.

Prijašnji rekord drži njezina haljina boje patlidžana koja je u januaru u aukcijskoj kući Sotheby's prodana za 604.800 dolara (1.081.049 KM) nakon "žestokog nadmetanja". To znači da je Dijanina haljina u kreaciji Jacquesa Azaguryja gotovo udvostručila razliku u cijeni između prvog i drugog mjesta.

Diana je haljinu prvi puta nosila u Italiji 1985. tokom kraljevske turneje sa svojim tadašnjim suprugom Karlom, princom od Walesa. Ponovo ju je obukla 1986. na koncertu Simfonijskog orkestra u Vancouveru.

Isti marokansko-britanski dizajner je kreirao njezinu vjenčanicu 1981. Balerinska suknjica, kao dodatak uz večernju haljinu, je bila u čast Engleskog nacionalnog baleta čija je pokroviteljica bila upravo Diana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije