'Grobarijada' u Srbiji: Na druženju pogrebnika s Balkana i predstavnici Bosne i Hercegovine

1
AA
'Grobarijada' u Srbiji: Na druženju pogrebnika s Balkana i predstavnici Bosne i Hercegovine
AA / Sa ovogodišnjeg druženja u Nišu

Na druženju pogrebnika s Balkana - jedanaestoj “Grobarijadi“ ove godine održanoj u Nišu, okupilo se oko 200 predstavnika iz 150 pogrebnih preduzeća iz Hrvatske, Grčke, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Glavna atrakcija na sinoćnjem događaju bila je torta u obliku kovčega duga skoro metar i po.

Nakon cjelodnevnog druženja vlasnika preduzeća za prodaju pogrebne opreme u jednom od niških restorana, gosti su se zasladili tortom koja je iznijeta uz vatromet i zvuke “Posmrtnog marša“, a dio dekoracije bili su i vještačka magla i glogov kolac.

Domaćin “Grobarijade“, pogrebnik Ivan Stanisavljević iz Niša, kaže da je cilj manifestacije bolje upoznavanje i razmijena iskustava kolega.

Drska krađa u Tomislavgradu: Sa groblja ukraden skupocjeni anđeo

Drska krađa u Tomislavgradu: Sa groblja ukraden skupocjeni anđeo

“Cilj je da ostvarimo saradnju, da jedan dan u godini imamo i mi oduška. Mi 365 dana imamo samo sahrane, jedan dan u godini želimo i mi da se opustimo“, kaže Stanisavljević.

U posao je ušao prije 25 godina i sada ga predaje sinu. Kaže da, iako mnogi misle drugačije, pogrebnici osećaju tugu sa porodicama koje izgube svoje bližnje.

Isto naglašava i njegov kolega Radiša Mihajlović iz firme Drnda.

“Neki smatraju da se enormno bogatimo, a ne shvataju da mi radimo 24 sata svakog dana i da smo saučesnici tog bola. I mi smo ljudi, osjećamo i tugu i bol sa porodicom koju uslužimo. Nikog ne vučemo za rukav da kupi kovčeg od hiljadu ili dvije hiljade eura, sami biraju, sami postavljaju uslove“, govori Stanisavljević koji je već u penziji, a firmu je prepustio sinu.

Iz Šibenika je došao Jovan Škelin.

“Bili smo i na prvoj 'Grobarijadi', sada i ovde. Čast nam je što smo pozvani, malo ćemo se družiti i zabavljati“, govori Škelin.

Prethodni skup bio je organizovan 2019. godine u Požarevcu, poslije čega je uslijedila pauza zbog epidemiološke situacije. Naredna “Grobarijada“ biće održana u Petrovcu na Mlavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije