Australija / Grizla nokte i zbog toga dobila karcinom - morali joj amputirati prst

06. 09. 2018. u 14:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Courtney Whithorn, 20-godišnjoj studentici iz Australije, ljekari su morali amputirati prst jer je oboljela od rijetkog oblika karcinoma zbog toga što je grizla nokte.

Whithorn je nokte počela gristi u školi, gdje je bila izložena vršnjačkom nasilju, a četiri godine je od obitelji prijatelja skrivala palac koji je promijenio boju i na kraju postao crn.

Courtney Whithorn ostala je bez prsta i dva limfna čvora - undefined

Foto: Daily Mail: Courtney Whithorn ostala je bez prsta i dva limfna čvora

Nakon što je u julu prošle godine konačno otišla ljekaru, ova studentica psihologije, saznala je da je toliko oštetila nokat i okolno tkivo da se na tom mjestu razvio rijedak oblik karcinoma, melanocitni tumor noktiju i akralnih dijelova tijela. 

U periodu od godinu dana, ljekari su izvršili brojne operacije njenog prsta, no nisu ga uspjeli spasiti. Na kraju, prošle sedmice, prst je amputiran.

"Kada sam saznala da sam dobila rak jer sam grizla nokte, moj svijet se srušio. Samo sam mislila da sam ovo sama sebi napravila...zamislite koliko djece ovo radi", kazala je Whithorn.

Kazala je kako je palac stalno skrivala u šaci, čak i kad je počeo mijenjati boju i otpadati: "Svaki put kad bi ponovo narastao bio bi poput papira, a onda sam počela nositi lažne nokte."

Pored amputacije prsta, studentici su uklonili i dva limfna čvora kako bi uvtrdili da li se karcinom proširio.

Courtney Whithorn ostala je bez prsta i dva limfna čvora - undefined

Foto: Daily Mail: Courtney Whithorn ostala je bez prsta i dva limfna čvora

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA