Glečer Sudnjeg dana: Istraživači zabrinuti novim otkrićem

7
Radiosarajevo.ba
Glečer Sudnjeg dana: Istraživači zabrinuti novim otkrićem
Foto: Wikipedia / Glečer Thwaites

Glečer Thwaites na Antarktiku, poznatiji kao glečer Sudnjeg dana, zaključan je malom ledenom pločom, koja djeluje kao poklopac protiv porasta nivoa mora.

Sada, koristeći robota nalika torpedu da bi ga bolje pogledali, istraživači su otkrili da ova kritična ploča počinje pokazivati pukotine i formacije "stepeništa", zabrinjavajući znakovi koji ukazuju na to da prolazi kroz brze promjene kako se klimatske promjene ubrzavaju, prenosi CNN.

Posljedice, kako nadimak glečera sugerira, mogle bi biti katastrofalne. Ako bi se srušio, glečer bi mogao doprinijeti porastu nivoa mora za više od dva metra, što bi moglo predstavljati ozbiljnu prijetnju obalnim zajednicama širom svijeta, piše Futurism.com.

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

NES BiH: Za Dodika su Srbi najveće žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci

Da bi bolje pogledali ledenu ploču, istraživači su poslali malog robota, Icefin, skoro 600 metara ispoda površine kroz probušenu rupu. Robot je prikupljao slike i video zapise, kao i ključne podatke, uključujući temperaturu vode i salinitet.

Robot bi mogao "doplivati do ovih zaista dinamičnih mjesta i uzeti podatke od morskog dna pa sve do leda", kaže Britney Schmidt, profesorica na Univerzitetu Cornell i vodeći autor jednog od dva rada o nalazima objavljenim u časopisu Nature.

Prikupljeni podaci daju nijansiranu sliku, prema istraživačima, otkrivajući da se glečer topi sporije nego što se očekivalo u poređenju s prethodnim projekcijama, u prosjeku dva do 5,4 metara godišnje.

"Ono što smo otkrili je da uprkos malim količinama topljenja još uvijek postoji brzo povlačenje glečera, tako da izgleda da nije potrebno mnogo da bi se glečer izbacio iz ravnoteže", rekao je Peter Davis, oceanograf Britanskog istraživanja Antarktika i glavni autor drugi list, upozoravajući da je "glečer i dalje u nevolji".

Masivne pukotine su posebno zabrinule istraživače, što je dovelo do ubrzanog topljenja, nešto što bi na kraju moglo izazvati "urušavanje ledene ploče", tvrde oni.

Ukratko, nije pitanje da li će se glečer Thwaites srušiti, pitanje je kada, što znači da bi nam proučavanje područja moglo omogućiti da se bolje pripremimo kada se katastrofa neizbježno desi.

"Uprkos tome što je tako daleko, posljedice onoga što se dešava na Thwaitesu će uticati na sve", rekao je Davis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije