Genetske promjene: Ove godine mogla bi se roditi prva beba s troje roditelja

Radiosarajevo.ba
Genetske promjene: Ove godine mogla bi se roditi prva beba s troje roditelja
Pixabay / Ilustracija
Ove godine u Velikoj Britaniji moglo bi doći do revolucionarnog događaja kada je riječ o rađanju djece, te bi se prvi put u historiji moglo dogoditi da bude rođeno dijete s troje roditelja.

Nadležne institucije dale su zeleno svjetlo u dva slučaja.

Ovo neće biti prvi slučaj, a granicu je prvi pomaknuo John Zhang koji je s kolegama 2016. to napravio u New Yorku, a zabilježeni su i slučajevi u Ukrajini nakon toga, prenosi New Scientist.

Ipak, Velika Britanija prva je zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zamjene mitohondrija, u svrhu sprječavanja nasljednih mitohondrijskih poremećaja. Tim naučnika iz Newcastlea dobio je odobrenje da provede postupak još 2016., a sada se saznalo da je HEFA od tada odobrila još dva slučaja.

Kako su odobrenja data još 2017. godine  postupak je, moguće, već počeo. Iz centra zaduženog za provedbu ovog postupka nisu htjeli potvrditi da je procedura počela jer štite pacijente. Postupak je sličan umjetnoj oplodnji, ali koristi se genetski materijal troje ljudi.

Postupak je osmišljen da bi pomogao ženama koje imaju genetske mutacije mitohondrija da ih ne prenesu svom potomstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije