Gdje se avionski prtljag najčešće gubi

Radiosarajevo.ba
Gdje se avionski prtljag najčešće gubi
Foto: Pixabay.com / Putnici i dalje moraju brinuti o svom prijavljenom prtljagu

Prosječno 5,69 komada prtljaga nije stiglo na odredišne aerodrome u 2018. na 1.000 putnika.

Uprkos tehnološkim poboljšanjima, putnici i dalje moraju brinuti o svom prijavljenom prtljagu.

Prema studiji koju je objavila IT kompanija Sita, ukradeno je, teško oštećeno ili značajno zakasnjelo tačno 5,69 komada prtljaga u globalnom sektoru zrakoplovstva na 1.000 putnika godišnje. Najveći rizik postoji u Evropi.

Ukupno, brojka je dostigla 24,8 miliona od 4,27 milijarde komada prtljaga. Tako nije dostignuta najbolja vrijednost iz 2017. godine kada je bilo 5,57 komada izgubljenih prtljaga na 1.000 putnika, uprkos porastu broja putnika. Prije deset godina, rizik od gubitka prtljaga bio je tri puta veći.

Najveći rizik imaju putnici u Evropi. Zbog brojnih transfernih veza na lokalnim aerodromima, pogođeno je u prosjeku 7,29 komada prtljaga.

Za Sjevernu Ameriku i Aziju, brojke su 2,85 i 1,77 kofera. Azija je jedina regija koja je zabilježila poboljšanje u 2018. godini.

Sita očekuje daljnja poboljšanja zbog strožih zahtjeva svjetske asocijacije IATA za potpuno automatizirano praćenje prtljaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije