FUCZ dobija dva psa za otkrivanje mina

Radiosarajevo.ba
FUCZ dobija dva psa za otkrivanje mina
Foto: FUCZ / Obučeni za traženje eksploziva

Elise Becker, potpredsjednica za operacije u Marshall Legacy Institute (MLI), posjetit će Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) i predati dva psa kao donaciju ove organizacije.

Psi će biti novi članovi POEK tima (psi za otkrivanje eksploziva).

„FUCZ, osim ljudstva osposobljenog za operacije deminiranja i izvođenja složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i devet pasa, i to četiri obučena za traženje mina i pet za potrage. Dva psa iz POEK tima su zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja 'penzionisani', a timu su se pridružila dva nova psa, rase Belgijski ovčar Malinois, koji su obučeni za otkrivanje mina", saopćili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Belgijski ovčar Malinois je prvi belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare. Psi su stari tri godine, zovu se Rio i Boa, a donacija su Marshall Legacy Institute (MLI) iz Washingtona (SAD) koji je do sada donirao preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini.

Inače, pas Aska, koji je nažalost umro2014. godine je proglašen najboljim psom za deminiranje u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije