Tomislavgrad / FOTO: Bh. veterinari carskim rezom otelili kravu s dvoglavim teletom

16. 08. 2020. u 13:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 43

Nesvakidašnji događaj u historiji veterinarstva u Tomislavgradu zabilježen je jučer u Prisoju.

Nakon što su utvrdili poteškoće pri teljenju, duvanjski veterinari pristupili su obavljanju carskoga reza kod krave za koju je ustanovljeno da u tijelu nosi dvoglavo mladunče. Zbog urođene anomalije, mladunče je tokom dana uginulo.

Ovakav slučaj duvanjski veterinari imali su i 1978. godine u Roškom Polju kada je pri teljenu buše krave pomagao dr. vet. Drago Krišto.

Iako u mirovini, dr. Krišto je sa svojim kolegama pristupio i jučerašnjoj operaciji koja se obavljala na obiteljskoj farmi u vlasništvu Stipe Ćurića Idalova u Prisoju, a u njegovom timu bili su: dr. vet. Jozo Jurčević – Đođa, dr. vet. Azra Malanović te Zrinka Jurič – studentica veterine u Zagrebu.

U stručnoj literaturi se navodi da se carskom rezu kod krava pristupa u hitnim slučajevima kada je ugrožen život životinje i kada joj se želi pomoći pri teljenju. Spomenuta operacija se može obavljati u uslovima obične farme, a postotak pozitivnih ishoda je vrlo visok za obje životinje.

"U ovomu slučaju to se nije dogodilo, a razlog tomu je najvjerojatnije prirođena anomalija mladunčeta", kazao je za Tomislavcity dr. vet. Jozo Jurčević – Đođa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA