Finci nude besplatna ljetovanja kako bi ljude naučili da budu sretni

Radiosarajevo.ba
Finci nude besplatna ljetovanja kako bi ljude naučili da budu sretni
Foto: Visit Finland / Vodiči za sreću

Finska, zvanično najsretnija zemlja na svijetu, pokušava da izvozi svoju sreću tako što ljudima nudi besplatno ljetovanje.

Turistička zajednica pokušava da uzme mali dio finske sreće i pošalje je diljem svijeta, tako što nude akciju ‘rent a Finn’, nudeći ljudima da odaberu Finsku za svoj godišnji odmor i da odaberu dio ove zemlje koji im djeluje najsretnije. 

Svi koji odluče probati malo finske sreće, provest će vrijeme s "vodičima za sreću", a Finci se nadaju da će njihov opušteni, prirodni način života skinuti malo stresa s naših ramena.

Iz Visit Finland su saopćili: "RENT A FINN je kampanja u kojoj će osam običnih Finaca pozvati strance u Finsku, kako bi s njima podijelili svoje iskustvo u finskoj prirodi, jer Finci žele učiniti Zemlju ponovo srećnom! 'Iznajmit' ćemo osam običnih Finaca kao vodiče sreće, a oni će pomoći stranim turistima da se ponovo povežu s prirodom ovog ljeta."

Jedan od vodiča zove se Esko i gradonačelnik je Rovaniemija, ruralnog gradića u Laplandu. Esko želi podijeliti čari finskog ljeta tako što će turisti posjetiti njegovu vikendicu, brati s njim bobice, voziti čamas, te igrati finsku igru mölkky.

Drugi vodiči su par Linda i Niko, koji žive na Utöu, najjužnijem otoku finskog arhipelaga. Oni će s vama podijeliti jednostavnost otočnog života, ići ćete na jedrenje i kampiranje s njihovim psom. 

Tu je i studentica te učiteljica joge Katja, koja živi u idiličnom susjedstvu Helsinkija, koji se zove Käpylä, i koja će s gostima podijeliti kako iskusiti prirodu u gradskom okruženju. 

Ukoliko želite iskoristiti vodiča sreće, snimite triminutni video u kojem opisujete sebe, važu vezu s prirodom i zašto želite posjetiti Finsku, te ispunite aplikaciju na njihovoj WEB STRANICI.

Svi troškovi putovanja su pokriveni.

BiH pala tri mjesta: Finska najsretnija zemlja svijeta, Burundi na dnu

Prema najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija o najsretnijim zemljama na svijetu, Finska je na prvom mestu, dok se na dnu liste koja obuhvata 156 država nalazi Burundi. Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija se nalazi na 51. mjestu, Srbija je na 78. mjestu, Crna Gora je 81, Hrvatska 82, Makedonija je 89, dok je BiH na 93.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije