Fidel & sinovi

Radiosarajevo.ba
Fidel & sinovi

Castro navodno nije imao ništa protiv prijašnjih "proameričkih" knjiga Ann Louise Bardach, zasmetalo mu je tek kada je počela pisati o njegovoj privatnosti

Niko se ne usuđuje utvrditi tačan broj djece kubanskog diktatora Fidela Castra koji je “crvenim otokom” vladao 30-ak godina. Fidel je bio hodajući afrodizijak za žene, pa ne čude tvrdnje da donedavno prvi čovjek Kube ima barem desetoro djece.

Jedina medijski eksponirana bila je njegova kći Alina Fernández koja je 1993. godine, preodjevena u španjolsku turistkinju, prebjegla u SAD i od tamo u javnosti često pričala na koji način žive njezina polubraća na Kubi. Skromno i bez očevih povlastica, tvrdila je.

Sam je kriv

Tek je nedavno priča o njegovoj djeci studioznije opisana u knjizi Without Fidel: A Death Foretold in Miami, Havana and Washington nagrađivane američke novinarke i spisateljice Ann Louise Bardach, kojoj ovo nije prvo publicističko djelo o Kubi.

Zašto se Ann Louise u posljednjoj knjizi osvrnula na Fidelovu intimu? Mogli bismo reći - sam je kriv.

Kada ga je za vrijeme jednog intervjua 1993. godine Ann Louise upitala koliko ima djece, Castro je najprije zastao, a zatim uz samodopadni osmijeh odgovorio: ”Gotovo pa cijelo pleme”.

Ann Louis u svome je blogu opisala i kako je prilikom jednog posjeta Kubi čula da Fidel nije zadovoljan njezinom predzadnjom knjigom, ne zbog protivničkih političkih stavova ili analiza, već zato što se dotakla njegove intime, opisa njegovih roditelja, braće i polubraće i polusestara.

CIA istražuje očinstva

Fidel, tvrdi to i njegova sestra Juanita, nikada nije volio pričati o intimi. Dovoljno govori činjenica da je njegovu drugu suprugu široka javnost na televiziji vidjela tek prije par godina, a obiteljske fotografije bilo koje vrste jednostavno ne postoje.

Sve do nedavno vjerovalo se da Fidel Castro ukupno ima devetoro djece - jednoga sina iz prvog braka, zatim petoricu sinova iz drugog (imena im počinju na slovo A), izvanbračne kćeri Alinu Fernández i Franciscu Pupo te izvanbračnog sina Jorge Angela. Sada se čini da njih devetoro nisu jedini. Stanovnici Kube oduvijek su “šuškali” o brojnoj tajnoj djeci svoga vođe, a CIA nastojala istražiti tu škakljivu temu.

Navodno “veliki tata” Fidel ima još dvojicu izvanbračnih sinova osim Jorge Angela. Podsjetimo, za jednoga od “dodane” dvojice doznalo se 2007. godine kada je kubanski obavještajac na televiziji Miami objavio da je Fidel Castro pravi otac sina jednog svog bliskog partijskog kolege. Točnije, supruga visokog službenika Abrahama Masiquesa, Roxana Rodriguez, početkom ‘70-tih godina rodila je sina Fitoa, a za kojega se tvrdi da je zapravo Fidelov sin.

El comandante je bio živi mamac za ženska srca. Drugarice su vrlo lako “padale” na zgodnog, obrazovanog, inteligentnog, uvjerljivog, odlučnog i moćnog vođu revolucije. Zato ne bi čudilo da je “pala” i Roxana. No, koliko je ovo vjerojatno, toliko je i nevjerojatno, pa se brojka Fidelove djece za koju se zna, ipak, iz “sigurnosnih” razloga, spušta sa 11 na 10 nakon što se bila popela s devet na 10. Ali, ko broji?

Jedna ili dvije supruge

Baš kao što se niko ne usuđuje sa stopostotnom sigurnošću utvrditi broj njegove djece, niko se ne usuđuje ni tvrditi da je Fidel svoju drugu suprugu Daliu Soto del Valle doista i oženio. Prema toj priči moglo bi se kazati da Fidel ima samo jedno dijete rođeno u bračnoj zajednici - najstarijeg sina Fidelita iz prvoga braka.

Mnogi tvrde da njihovo vjenčanje iz 1980. godine uopće nije bilo vjenčanje, no, s obzirom na to da su Fidel i Dalia Soto godinama živjeli zajedno, a i ona se i dandanas brine o njegovim kućanstvima, njihova se djeca uvijek spominju kao djeca iz njegova drugog braka. Tvrdi se da su Daliu Soto nazivali la mujer de Fidel, odnosno Fidelovom ženom, ali ne i la esposa, što bi značilo supruga.

Inače, objašnjava Ann Louise Bardach, na Kubi nije bilo neuobičajno da muškarac uzme i drugu suprugu. Uostalom, dodaje, tako je učinio i njegov otac, ali je stvar prestiža bilo biti prva žena.

Ann Louise dodaje i da je Fidel najviše volio svoju prvu suprugu Myrtu Diaz-Balart, od koje se odlučio rastati dok je bio u zatvoru, s objašnjenjem da je supruga koja prima državnu plaću u političkom sistemu protiv kojega se on bori - sramota.

Djeca iz brakova, iz dugih i kratkih veza

Sin Fidelito, odnosno Fidel Angel Castro Diaz-Balart, Fidelov je najstariji sin iz njegova prvog braka s Myrtom Diaz-Balart. Petoricu sinova iz braka s Daliom Soto, Alexis, Alejandro, Antonio, Angel i Alain, dobio je između 1962. i 1969. godine, nakon što su rođena njegova izvanbračna djeca.

Prvi izvanbračni sin za kojega se doznalo je Jorge Angel Castro Laborde, rođen 1956. godine. Jorge Angelovu majku Fidel je upoznao ubrzo nakon što se bio vratio iz zatvora 1955., a danas mnogi tvrde da je Jorge Angel Fidelov sin i iz razloga što nosi ime Fidelova oca Angela.

Iste je godine rođena i javnosti dobro poznata Alina Fernández, kći Fidela i aristokratkinje Natalie Revuelte.

Ranih ‘60-tih godina rođen je pak Alejandro Redondo, kojega zovu Cito kako ga se ne bi “brkalo” s polubratom Alejandrom, sinom Dalie Soto.

Citova majka bila je Celia Sanchez, a koja je tajnu čuvala sve do smrti te je ona otkrivena tek 1980. O postojanju druge Fidelove izvanbračne kćeri Francisce Pupo javnost je doznala 2002. godine nakon što je to potvrdila glavom i bradom Fidelova sestra Juanita Castro.

Pupo je rođena krajem ‘50-tih godina, no, nije otkriveno tko joj je bila majka. Zna se samo da je Fidel s njom imao kratku aferu.

Inače, Juanita koja sa svojom braćom na Kubi održava dobre odnose iako u Miamiju živi još od 1964. godine, ovih dana objavljuje memoare My Brothers Fidel and Raul. The Secret Story, na više od 400 stranica.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije