Endemska vrsta u ozbiljnoj opasnosti: Čovječijoj ribici prijeti nestanak

Radiosarajevo.ba
Endemska vrsta u ozbiljnoj opasnosti: Čovječijoj ribici prijeti nestanak
Foto: Arhiv / Čovječija ribica živi u slivu rijeke Trebišnjice
Zbog nedostatka ekološke svijesti čovječija ribica (Proteus anguinus) je osuđena na izumiranje, a njen opstanak zahtijeva složen program aktivnosti zaštite ove rijetke vrste i njenih staništa.

Na ovo je sinoć upozorio Brian Lewarne, šef projekta spašavanja čovječije ribice i njenih staništa u slivu rijeke Trebišnjice.

Najveći problem je kontaminacija vode koja je prirodno stanište ove endemske vrste”, objasnio je Lewarne na prezentaciji “Bazen rijeke Trebišnjice, nestajanje carstva čovječije ribice” održanom u Muzeju Hercegovine u Trebinju, prenosi Srpskainfo.

Za ovog neobično stanovnika krasa, Lewarne kaže da je živo čudo koje opstaje u staništima na 100 metara dubine, a živi i do 120 godina.

“Potrebna nam je ozbiljna tehnološka oprema kako bi do nje stigli", naveo je Lewarne.

Projekat “Devon karst” za zaštitu čovječije ribice provodi istraživačko društvo iz britanskog grada Plymoutha, Speleološko društvo “Zelena brda” Trebinje i mađarsko društvo za istraživanje pećina iz Budimpešte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije