Emocionalna manipulacija: Pet fraza koje manipulatori često koriste

0
Radiosarajevo.ba
Emocionalna manipulacija: Pet fraza koje manipulatori često koriste
Arhiv / Ilustracija

Manipulativni pojedinci često koriste određene fraze kako bi preuzeli kontrolu nad drugima, skrivajući svoje prave motive iza maski suosjećanja ili nevoljkosti. Prema psihološkim istraživanjima, ove fraze su učinkoviti alati u njihovom arsenalu emocionalne manipulacije. Evo pet fraza koje manipulativni pojedinci često koriste:

1. "Vjeruj mi..."
Manipulatori znaju da je povjerenje ključno za kontrolu. Umjesto da ga grade vremenom, oni ga zahtijevaju odmah, koristeći fraze poput "Vjeruj mi..." kako bi stekli vašu naklonost i lakše vas usmjerili prema svojim željama.

2. "Duguješ mi..."
Ova fraza se često koristi za manipulaciju osjećajem krivnje. Manipulatori pokušavaju nametnuti osjećaj dužnosti kako bi dobili ono što žele od drugih, bez obzira je li to novac, usluga ili pažnja.

U znak sjećanja na žrtve genocida: U Sarajevu "procvjetao" Cvijet Srebrenice

U znak sjećanja na žrtve genocida: U Sarajevu "procvjetao" Cvijet Srebrenice

3. "Mrzim biti taj koji će ti ovo reći..."
Korištenjem ove fraze, manipulatori se prikazuju kao osobe koje su nesretne što moraju priopćiti loše vijesti. Time pokušavaju umanjiti otpor drugih i olakšati svoj utjecaj na njihove emocije.

4. "Ne želim se svađati..."
Ova fraza služi kao način da se prekine ili usmjeri razgovor prema smjeru koji odgovara manipulatoru. Ona implicira da je osoba koja je spremna na raspravu inicijator konflikta, stvarajući pritisak na drugu stranu da odustane od svojih stavova.

5. "Ja sam tvoj jedini prijatelj..."
Ova fraza ima za cilj izolirati osobu od njezine podrške i ostalih ljudi u njezinom životu. Manipulatori nastoje stvoriti osjećaj ovisnosti i straha od samoće, čime olakšavaju kontrolu nad osobom piše Hack Spirit.

Emocionalni i energetski vampiri: Prepoznavanje i zaštita u međuljudskim odnosima

Emocionalni i energetski vampiri: Prepoznavanje i zaštita u međuljudskim odnosima

Ovi primjeri pokazuju kako manipulativni pojedinci koriste jezik kako bi postigli svoje ciljeve, često na štetu drugih. Prepoznavanje ovakvih fraza može pomoći ljudima da se zaštite od manipulacije i očuvaju svoju emocionalnu dobrobit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije