Elon Musk tvitao na ćirilici, u Srbiji oduševljenje: "Vidi se da si naš..."

9
Radiosarajevo.ba
Elon Musk tvitao na ćirilici, u Srbiji oduševljenje: "Vidi se da si naš..."
Foto: EPA-EFE / Elon Musk

Elon Musk, milijarder i vlasnik kompanija "Space X" i "Tesla", aktivan je na društvenoj mreži Twitter, gdje često obavještava svoje pratioce o poslovnim aktivnostima, ali i komentariše aktuelna dešavanja u svijetu.

Svaka njegova objava ima mnogo komentara, a najnoviji tweet izazvao je veliku pažnju na ovo društvenoj mreži, piše B92.

Jedno ćirilično slovo u objavi bilo je dovoljno da Elona Muska u susjednoj Srbiji proglase Srbijancem.

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Naime, nakon tweeta u kome stoji samo slovo "ћ", odmah su počeli da se nižu komentari u kojima su twitteraši nagađali šta je milijarder želio da poruči njime.

Dok su neki u šali komentarisali kako je to naziv nove kriptovalute, pa čak i ime za njegovo drugo dijete, ljudi sa naših prostora, prirodno, oglasili su se kako bi Musku skrenuli pažnju šta je zapravo napisao.

"Vidi Ilone, to ћ koje si napisao je dio srbijanskog ćiriličnog pisma", piše u jednom komentaru, dok je u drugom neko konstatovao:

"Nikola Tesla bi bio ponosan što učiš njegovo pismo".

Ostali Muskovi pratioci, tražeći odgovor, došli su do saznanja da je riječ o oznaci koja se koristi za opisivanje Plankove konstante, odnosno za opisivanje najmanje moguće vrijednosti energije – jednog kvanta.

Fizičari ga već više od 90 godina nazivaju "h sa crtom" (takozvani "h bar") i njime rutinski označavaju redukovanu Plankovu konstantu "h".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije