Ekolozi upozoravaju na vodu 'Sibirskih Maldiva': Reakcije i ako se samo dodirne

Radiosarajevo.ba
Ekolozi upozoravaju na vodu 'Sibirskih Maldiva': Reakcije i ako se samo dodirne
Foto: Instagram / Sibirski Maldivi

Ekolozi upozoravaju ljude da ne dolaze u kontakt sa vodom iz prelijepog jezera nazvanog "Sibirski Maldivi", nedaleko od Novosibirska.


Ruski ekolog Dmitrij Šakov upozorava da voda iz jezera može izazvati alergijske reakcije, pa čak i hemijske opekotine, ako se proguta ili čak samo dodirne, prenosi Tanjug.

On navodi da je voda puna teških metala i štetnih supstanci.


Sibirska energetska kompanija juče je saopćila da je postavila stražare kako bi spriječila prilazak jezeru, ali istovremeno tvrdi da jezero ne predstavlja opasnost za životnu sredinu. Jezero je, inače, poprimilo tirkiznu nijansu plave boje zbog hemijske reakcije između elemenata toksičnog otpada iz lokalne električne centrale, prenosi AP.

Hiljade stanovnika Novosibirska, od skromno obučenih žena do mladenaca, mogu se videti ovih dana kako se slikaju pored svijetlo-plavog jezera.

"Jezero možemo da uporedimo samo sa fotografijama Maldiva", kaže mještanin Sergej Griva, mada, kako kaže, nikada nije bio na Maldivima i ne bi mogao ni na mapi da ih pronađe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije