Dva muškarca spašena nakon što su skoro mjesec dana proveli na pučini

0
theguardian.com
Dva muškarca spašena nakon što su skoro mjesec dana proveli na pučini
Foto: Morski.hr / Spašavanje muškaraca s pučina

Dvojica muškaraca porijeklom sa Solomonskih Ostrva, koji su proveli 29 dana izgubljeni na moru, pronađeni su na obalama Papue Nove Gvineje, skoro 400 kilometara udaljeni od mjesta odakle su započeli putovanje morem.

Prema pisanju The Guardiana, Livae Nanjikana i Junior Qoloni krenuli su na daleki put s ostrva Mono u zapadnom dijelu Solomonskih Ostrva 3. septembra. Krenuli su malim motornim čamcem, nakon čega su se stvari zakomplikovale...

Svega nekoliko sati nakon polaska zadesilo ih je olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom, što im je stvorilo velike probelme.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

"Kada nas je zahvatilo loše vrijeme, bilo je zaista teško. Međutim, situacija je postala još gora kada nam se pokvario GPS. Nismo mogli vidjeti kuda idemo i jednostavno smo odlučili ugasiti motor i pričekati da se situacija smiri, a i uštedjeli smo gorivo", izjavio je Livae Nanjikana, jedan od dvojice putnika.

Morske struje su ih odvele daleko od prvobitnog cilja te su se nakon 29 dana našli 400 kilometara sjeverozapadno na obalama Papue Nove Gvineje.

"Nismo znali gdje se nalazimo, ali nismo zaista očekivali da ćemo otići do druge zemlje", rekao je Nanjikana.

Na pitanje novinara kako su preživjeli put, muškarci su izjavili da su jeli narandže koje su ponijeli sa sobom, kao i kokos, a kada je riječ o piću, naveli su kako su komadom platna sakupljali kišnicu koju su pili.

Kada ih je nevrijeme izbacilo na obalu, lokalni ribari su pozvali hitnu pomoć koja ih je odvela u bolnicu.

Nanjikana je naveo kako je ovo neobično putovanje imalo i pozitivne strane.

"Nisam imao pojma šta se dešava u svijetu dok sam boravio na moru. Radujem se povratku kući, ali ovo je bio lijep odmor od svega", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije