Duhanski dim šteti i kućnim ljubimcima

Radiosarajevo.ba
Duhanski dim šteti i kućnim ljubimcima


Odavno je jasno da duhanski dim indirektno šteti djeci i ljudima koji se nalaze u blizini pušača, ali se rijetko govori koliko pasivno pušenje šteti i našim ljubimcima.

Nakon višegodišnjeg istraživanja australijski naučnici primijetili su učestalu pojavu opstruktivnih bolesti pluća kod pasa čiji su vlasnici uživaoci duhanskog dima, kao i povećan broj kancerogenih bolesti kod njih.

Uprkos štetnom uticaju duhanskog dima na kućne ljubimce, ankete govori da većina vlasnika ne bi ostavila cigarete zbog svojih ljubimaca s kojima dijeli dom, niti bi izašla na terasu da ispuši cigaretu kako bi šteta po čovjekove najbolje prijatelje bila manja.

Psi i mačke koji su stalno izloženi duhanskom dimu skloniji su kancerogenim oboljenjima od onih čiji vlasnici ne puše. Istraživanje ovih pneumologa potvrdilo je činjenicu o štetnosti duhanskog dima, jer mačke koje su izložene duvanskom dimu 3 puta češće obolijevaju od raka.

Mačji limfom direktno je povezan sa udisanjem dima od cigarete, a mačka živi u kući sa više pušača, onda je rizik da će dobiti rak četiri puta veći. Mačke unose dim u organizam tako što ga udišu ili ližu sa krzna. Infekcija virusom mačje leukemije je također povezana sa udisanjem duhanskog dima.

Svakim dimom cigarete u tijelo se unosi oko 4000 raznih hemikalija od kojih su mnoge pouzdano kancerogene: amonijak, arsen, tar, vodonikov cijanid, ugljenmonoksid, butan gas...

Kod pasa izloženih dimu cigareta opasnost od obolijevanja od raka pluća veća je za 60% nego kod pasa čiji vlasnici ne puše.

Ukoliko vlasnici ne mogu da se odreknu cigareta savjetuje im se da što češće provjetravaju prostorije i da izbjegavaju da puše ondje gdje se mačka ili pas najviše zadržavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije